Fyra av tio svenskar rädda för attentat

1 av 2 | Foto: REUTERS
Bröderna Cherif och Said Kouachi utförde terrorattentatet mot tidningen Charlie Hebdo i Paris. De hade båda tränats av extremister i Jemen innan de återvänt till Europa för att utföra dådet.
NYHETER

Fyra av tio personer oroas av risken för terror­attacker i Sverige.

Det framgår i en ny ­Sverige tycker-mätning.

Terroristerna mördade sammanlagt 17 människor i Paris i januari, 11 av dem sköts ihjäl på satirtidskriften Charlie Hebdos redaktion.

I en ny opinionsmätning från Aftonbladet/Sverige ­tycker uppger fyra av tio (41 procent) att de är oroade eller mycket oroade för risken för en eventuell terrorattack i Sverige.

– Det är anmärkningsvärt. Det visar att många upplever att den här sortens terrorism kommit oss nära nu, säger ­Karin Nelson, opinionsanalytiker på Inizio.

"Helt naturligt"

Ann Enander forskar i ämnet krispsykologi på Försvarshögskolan i Karlstad.

– Det är helt naturligt att man känner oro direkt efter det som inträffade i Paris. Samtidigt vet vi inte vad människor lägger i uttrycket oro, säger hon.

Opinionsmätningen visar också att fyra av tio inte litar på att samhället har förmåga att skydda befolkningen från terrorism: 39 procent uppger att de har ett ganska litet eller mycket litet förtroende för ­statens förmåga att förebygga ­attentat.

FAKTA

om undersökningen

Undersökningen är gjord på uppdrag av Sverige yycker inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre.

Undersökningen omfattar 1003 intervjuer under perioden 14-16 januari 2015 och genomförd som en webbundersökning. Frågorna som ställdes var:

Hur känner du inför en eventuell terroristattack i Sverige?

Vilket förtroende har du för statens förmåga att förebygga terrorattacker?

ARTIKELN HANDLAR OM