Hård kritik inifrån mot C-strategin

’Vi måste bli ett parti för jobben’

1 av 2 | Foto: Magnus Sandberg
C-studenternas avgående ordförande Hannes Hervieu betonar att förtroendet för Annie Lööf är stort, men att Centerpartiet misslyckats med jobbpolitiken i valrörelsen.
NYHETER

I valrörelsen lyfte Annie Lööf gång på gång att de nya jobben skapas i små­företagen.

Nu kommer kritik mot den strategin – ur de egna leden.

– Vi har pratat om små­företagens villkor i över ett decennium nu, men vi har fortfarande extremt lågt förtroende i jobbfrågor, ­säger Hannes Hervieu, ­avgående ordförande för C-studenter.

Det är Centerstudenter som tagit fram en valanalys som inom kort ska lämnas till C:s partistyrelse.

Aftonbladet har exklusivt tagit del av slutsatserna, bland annat att partiets jobbpolitik har varit alltför smal för att kunna ­attrahera breda väljar­grupper.

I analysen skriver Centerstudenter: ”Det blev tydligt i valet att Centerpartiets jobbpolitik är för smal. Centerpartiet har ägnat ett decennium åt att prata om hur villkoren ska förbättras för små företag, entreprenörer och jobbskapare utan att det har gett utdelning i form av markant ökat förtroende för vår jobbpolitik.”

Vill ompröva saker

- Vi måste bli ett parti för jobben, inte för företagen, säger Hannes Hervieu, en av dem som tagit fram analysen.

Han menar att C-studenters kritik främst handlar om att de vill att partiet ska ompröva det som fungerar ­dåligt - för att man ska ­kunna växa till ett stort parti.

”Stark miljöpolitik”

- Förtroendet för Annie Lööf är det starkaste för en Centerledare på mycket länge och vi har en väldigt stark miljöpolitik. Men de två frågorna behöver kompletteras med en bra jobbpolitik. Det måste vi våga ­säga att vi misslyckades med, säger Hervieu.

Bland annat menar C-­studenter att man måste ­prata mer om hur det fun­gerar på arbetsmarknaden i dag och vilka lösningar man ser på problemen, bland ­annat inom offentlig sektor.

C-studenternas kritik i tre punkter

Partiets jobbpolitik är för smal. För mycket fokus har lagts på små­företagen. Nu vill C-studenter i stället se systemkritik kombinerad med förslag på förbättringar på ­arbetsmarknaden, både för dem som har ett arbete och de som är utan.

C måste visa vilja att reformera, inte bara kritisera, offentlig sektor: ”Vi är ett parti med stort förtroende i kommuner och landsting och ­måste kunna omvandla det till en fungerande politik för att säkra ­kommande generationsväxlingen och kvalitet i välfärden utan socialdemokratiska statliga åtgärder”, skriver C-studenter bland annat.

C kan inte bara prata om jobb ­utan också om karriär. Bland annat vill C-studenter se ökat fokus på att fler jobb ska skapas och att de jobb som redan finns ska bli bättre.

ARTIKELN HANDLAR OM