Mordåtalad 17-åring dömd till tre års ungdomsvård för mord

Anhörig: "Kommer väl aldrig att kunna förlåta helt"

1 av 2 | Foto: ANDREAS HILLERGREN
NYHETER

Den mordåtalade 17-åringen bad de anhöriga om ursäkt första rättegångsdagen.

I dag meddelades domen - tre års sluten ungdomsvård för mord.

– Jag hoppas att ingen kommer i vägen för honom igen, säger en anhörig till den 63-årige man som föll offer.

Tingsrätten har tidigare kommit fram till att bevisningen är övertygande.

Den 17-årige pojken bröt sig in och slog ihjäl den äldre mannen i Tomelilla när han låg och sov. Efter dådet berättade han vad han gjort för två bekanta, som också vittnat i målet. Dessutom finns en omfattande teknisk bevisning.

Hade knarkskulder

Bland annat har pojkens fingeravtryck säkrats inne i mannens bostad och på hans kläder har också funnit blod från offret.

Pojken har berättat att han hade knarkskulder till langare och tidigare under kvällen blivit misshandlad på grund av det. Han kände sig desperat och tog sig in hos mannen i syfte att hitta pengar att stjäla.

Han gick in i sovrummet och försökte känna under madrassen. När den äldre mannen vaknade gav han han honom flera slag med ett basebollträ.

17-åringen hävdar att baseballträet låg på golvet och när han råkade trampa på det upptäckte han det och tog upp det. Mannen avled av hjärnskadorna från slagen.

– Jag blev rädd och ville att han skulle somna igen, jag hade ingen avsikt att skada honom, förklarade 17-åringen i förhör.

”Inte psykiskt störd”

Den rättspsykiatriska undersökningen har kommit fram till att 17-åringen inte lider av någon allvarlig psykisk störning i lagens bemärkelse. Det betyder att han kommer att dömas till en annan påföljd än rättspsykiatrisk vård.

Åklagaren anser att påföljden bör bli minst tre års sluten ungdomsvård medan advokaten anser att det bör ligga strax under två år.

Anhöriga till mannen har varit på plats och följt rättegången. De hoppas nu att det blir en rättvis dom som meddelas i morgon torsdag.

17-åringen är åtalad för dråp eller mord, men åklagaren har även garderat sig genom att även åtala för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död som alternativ

– Det viktiga är att rubriceringen blir rätt, straffet tycker jag är lite sekundärt eftersom han är så ung, säger en av de anhöriga, som anser att dådet ligger i gränslandet mellan mord och dråp.

– Jag tycker att man ska stå för det man har gjort och att det ska dömas utifrån vad man gjort. Här finns det en rad tillfällen då gärningsmannen hade kunnat sätta stopp.

– Sedan är det oerhört tragiskt att en ung människa gör så här. Det är en liten by de kommer ifrån, och föräldrarna, de runtomkring, får också lida. Det finns inga vinnare i detta. Så jag kan ju känna empati för allihop som är drabbade egentligen.

I domen som Ystads tingsrätt meddelade på torsdagsförmiddagen fälls 17-åringen, som nu hunnit fylla 18, för mord.

Tingsrätten anser att det finns flera försvårande omständigheter. Straffvärdet bedöms motsvara 14 års fängelse. På grund av hans ungdom ges rabatt och skulle fängelse valts skulle det bli en tredjedel av 14 år, eller 4,5 år.

Nu valdes istället ungdomsvård, och då det vägs in att de dömda avtjänar hela tiden utan villkorlig frigivning vid två tredjedelar, stannade påföljden vid tre år.

”Likgiltig inför människoliv”

Under rättegången har de anhöriga slagits av hur snabbt livet kan förändras.

– Både för vår del och förövarens del. Det är är sorgligt att unga människor inte förstår konsekvenserna av sitt handlande och tar så livsavgörande beslut, som det ändå är, att göra så här. Det är en likgiltighet inför människoliv.

– Jag tycker det är otroligt själviskt att ta någon annans liv för att man är i kris, man kan ju faktiskt inte springa omkring och leka Gud eller vad man ska kalla det. Det har visats en viss ånger, men det är så dags...det är ju ett oåterkalleligt brott.

”Känner empati”

Vid en paus under en av rättegångsdagarna pratade anhöriga med pojkens föräldrar.

– Jag nämnde just det här med vilken sorg det är, och att jag känner empati med föräldrarna. Och hans föräldrar uppskattade att jag sa det. För det finns ju ett fokus på dem också, kan jag tänka mig. Jag tror de upplever en lika stor sorg som vi gör, men den kommer lite i skymundan. Om ens barn hade gjort något sådant hade det ju känts fruktansvärt.

– Det är klart att han ska ha ett straff, men jag hoppas ju också att han ska bli samhällsmedborgare trots detta - både för vår skull och för samhällets skull. Framför allt hoppas jag att ingen annan kommer i vägen för honom, att det upprepas.

Upplever du att han står för sina gärningar?

– Ja, det är svårt för mig att bedöma. Han har ju bett om ursäkt till oss. Den tekniska bevisningen och allt som hör till hoppas jag räcker till för att göra det rättvist och korrekt.

Ursäkten framfördes första rättegångsdagen.

Vad tyckte du om det?

– Ja...jag tyckte väl att det var ganska bra, det kändes uppriktigt på ett sätt. Det han gjort går inte att ändra men man måste ju kunna förlåta också - och bästa sättet för honom att bli accepterad och förlåten, det är ju att han ser till att leva ett ordnat liv och sköta sig.

– Jag kommer väl egentligen aldrig kunna något sådant här, inte helt, men samtidigt behöver man ju inte känna något jättehat heller.

Har sökt hjälp

17-åringen har haft problem med narkotika i flera år, något han sagt sig vilja komma tillrätta med. Föräldrarna har berättat de upprepade gånger sökt hjälp.

I våras dömdes pojken till 30 dagsböter för ringa narkotikabrott sedan urinprov visat att han använt cannabis, något han åkte fast för även året dessförinnan.

Han accepterade ett strafföreläggande och ett så kallat ungdomskontrakt med socialtjänsten, något han i stora delar fullgjorde.

Texten uppdateras

ARTIKELN HANDLAR OM