Inget diskotek i Guds hus

1 av 2 | Foto: Rickard Törnhjelm
S:t Paulskyrkan ligger på Mariatorget på Södermalm i Stockholm.
NYHETER

Lägenhetsvisningar har sedan länge petat ett besök i kyrkan som storstadsbornas söndagsnöje nummer ett.

Men nuförtiden går det bra att kombinera aktiviteterna.

Nedanför artikeln hittar du några av alla svenska kyrkor som har sålts de senaste åren.

Vill du bli granne med Gud? Just nu är S:t Paulskyrkan vid Mariatorget på Södermalm i Stockholm till salu för 25 miljoner kronor.

Kyrkan har ägts av Metodistkyrkan, numera Equmeniakyrkan, sen 1876. Men byggnaden är dyr i drift och medlemmarna blir färre och färre.

– Vi är väl bara sju-åtta stycken som är aktiva. Det kostar ju att ha en kyrka och finns det inga medlemmar så finns det ingen mening att driva den, säger Bo Berglund, ordförande i församlingsrådet.

”Diskotek? Nej, nej, nej”

De som känner sig hugade har fram till den 15 februari möjlighet att anmäla sitt intresse. Församlingen är dock tydlig med att den inte kommer att sälja till vem som helst. Detaljplanen medger exempelvis inte att kyrkan görs om till bostad.

– Vi vill att det ska bli någon social eller kulturell verksamhet. Något slags musikpalats kanske, säger Bo Berglund.

Musikpalats? Tänker du på diskotek?

– Nej, inte ett diskotek. Nej, nej, nej. Det ska vara av det seriösare slaget. Vi säljer inte till något diskotek eller nattklubb eller någonting sådant.

Intresset är stort

Oavsett vem som köper S:t Paulskyrkan så kommer köparen få ett riktigt fynd, enligt mäklaren Björn Målsäter.

– Det är en vacker lokal med väldigt fin rymd men det som gör den spektakulär är att den ligger på Mariatorget och har 1400 kvadratmeter trädgård mitt i stan.

Hur är intresset?

– Det är jättestort. Men det är förväntat när det är ett så speciellt objekt.

Foto: P-O SÄNNÅS
Kyrkan som Åkerlund har köpt.

Åkerlunds Trefaldighetskyrka

Den kände svenske regissören Jonas Åkerlund gjorde sig ett namn när han regisserade videon till låten ”Ray of light” åt världsstjärnan Madonna. Drygt 15 år senare inledde han ett samarbete med hennes namne, jungfru Maria, när han i  fjol köpte den 120 år gamla Trefaldighetskyrkan, även den belägen på Ötermalm. Församlingen uppgav då att kyrkan ska användas för olika kulturarrangemang.

Zlatans kyrka – som ska bli lyxlya

Sveriges främste fotbollsspelare köpte härom året Elimkyrkan på Ötermalm i Stockholm för 43 miljoner kronor genom sitt bolag Pestolla AB. Skulle Zlatan, som av sina beundrare ibland kallas ”Guds son”, flytta in med pappa?

Knappast – efter ha vunnit en tvist mot grannarna i Mark- och miljödomstolen tyder nu allt på att bolaget kommer att göra om kyrkan till ett lyxigt townhouse som sedan ska säljas för mellan 70 och 80 miljoner kronor.

Förvandlades till syndens näste

Företrädare för S:t Paulskyrkan vid Mariatorget vill försäkra sig om att byggnaden inte förvandlas till ett syndens näste. Annat är det i Sumpan. I den över hundra år gamla Betlehemskyrkan på Sturegatan bokstavligt talat flödar ölet sedan Sundbybergs köksbryggeri tog över lokalerna härom året.

Såldes – för en krona

Efter att ha använts som lagerlokal sedan 1996 beslutade Lunds stift år 2004 att ta Örja kyrka ur bruk. Åtta år senare hade Landskrona församling hittat en lämplig köpare som var villig att betala den krona som kyrkan kostade. Barnfamiljen som planerade att använda kyrkan som bostad tog dock över ett riktigt renoveringsobjekt. Församlingen hade tidigare uppskattat att det skulle kosta 17 miljoner kronor att rusta upp kyrkan.

ARTIKELN HANDLAR OM