Klockan tickar för japansk gisslan

Islamiska staten kräver 1,6 miljarder för att släppa Kenji Goto och Haruna Yukawa

1 av 9 | Foto: AP
Junko Ishido vädjar nu om att IS ska låta hennes son leva. Inom 24 timmar ska han dödas.
NYHETER

Islamiska staten kräver motsvarande 1,6 miljarder kronor för att inte döda två tillfångatagna japaner.

Myndigheter i Japan uppger att de på alla tänkbara sätt försökt komma i kontakt gisslantagarna – men nu är tiden på väg att rinna ut.

I tisdags offentliggjordes en video där en maskerad islamist kräver att Islamiska staten ska få motsvarande 1,6 miljarder kronor för att inte döda två japanska medborgare.

I klippet står frilansjournalisten Kenji Goto och Haruna Yukawa, som påstås vara legosoldat, på knä i orange fångdräkter med den maskerade, knivbeväpnade IS-företrädaren mellan sig. På engelska, och med brittisk accent, säger den senare att de två japanska medborgarna kommer att dödas om inte den Islamiska staten får 200 miljoner dollar, cirka 1,6 miljarder kronor, inom 72 timmar, rapporterar bland andra New York Times.

Om nedräkningen började när videon offentliggjordes innebär det att tiden är ute i morgon, fredag.

”Icke-dödligt” bistånd

I videon vänder sig IS-företrädaren direkt till den japanske premiärministern Shinzo Abe och anklagar honom för att ha bidragit ekonomiskt till dödandet av muslimska kvinnor och barn.

När klippet började cirkulera på nätet befann sig Abe i Mellanöstern, där han så sent som i förra veckan utlovade just 1,6 miljarder kronor i ”icke-dödligt” bistånd till flera länder i området.

Efter att ha åkt hem till Japan kallade Shinzo Abe till ett krismöte i Tokyo på onsdagskvällen. Han beordrade då sina minister att använda alla tänkbara diplomatiska kanaler för att rädda de två japanska medborgarna.

– Det här är en kamp mot klockan, men regeringen kommer att göra allt den kan, sa Abe till journalister efter mötet.

Han meddelade samtidigt att Japan inte kommer att dra tillbaka det ekonomiska stödet till länder i regionen.

”Missförstånd”

I ett uttalande på torsdagen sa regeringstalesmannen Yoshihide Suga att det inte är bekräftat att Kenji Goto och Haruna Yukawa är vid liv. Han sa även att Japan försöker meddela IS att terrororganisationens krav baseras på ett missförstånd, eftersom det utlovade ekonomiska stödet till länder i regionen skulle användas till humanitära ändamål, inte för att stötta länderna militärt. Än så länge har Japan dock inte lyckats komma i kontakt med Islamiska staten, utan meddelandet har gått via ”de inblandade länderna samt ledare för stammar och religiösa grupper”, uppger Yoshihide Suga.

ARTIKELN HANDLAR OM