Här är Sveriges 25 värsta hyresvärdar

1 av 6 | Foto: PEDER ANDERSSON
Marina Hillström och Laila Kron.
NYHETER

Otäta fönster.

Mögel i badrummen.

Vattenskador, ohyra, förfallna hus och trasiga toaletter. Hyresgästföreningens Hem & Hyra har listat dem de anser vara Sveriges 25 värsta hyresvärdar.

– De som bor hos mig älskar att bo här. Den förbannade Hyresgästföreningen kan dra åt helvete, svarar en av värdarna på kritiken.

Senaste numret av Hem & Hyra.

Hyresrätterna blir allt färre i Sverige.

Och att det på många platser i landet, där bostadsbristen är stor, är hyresvärdarnas marknad märks tydligt i Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyras granskning av Sveriges värsta hyresvärdar.

Bröt revbenen

Där listar tidningen dem de och Hyresgästföreningen kommit fram till är de 25 värsta hyresvärdarna i Sverige.

Och det handlar om allt från förfallna bostäder med maskar i golvet och läckande tak, till hyror som höjs utan förvarning och hyresvärdar som är omöjliga att nå.

De två grannarna Marina Hillström  och Laila Kron utanför Söderhamn hade fram tills i början av januari en av Sveriges 25 värsta hyresvärdar enligt Hem & Hyras granskning.

Laila Kron störtade i höstas handlöst nerför trappan till tvättstugan där belysning saknats under lång tid.

Elen i huset har nämligen inte setts över på drygt 60 år.

– Elektrikerna har vägrat att fixa lampor eftersom elsystemet är så gammalt. De vill byta allting, men det går värden inte med på, säger Laila Kron till Hem & Hyra.

”Tacksam det inte gick värre”

Fallet resulterade i hjärnskakning och flera brutna revben.

Hennes granne Marina Hillström klarade sig med blotta förskräckelsen.

I vintras explodera en platta på hennes spis och hon fick ström genom hela kroppen.

– Det small till som bara fan. Jag är bara tacksam att det inte gick ännu värre, säger hon till Hem & Hyra.

Sedan i början av januari har dock deras fastigheter fått en ny ägare och förbättringar har redan gjorts.

Men så är inte läget för de flesta andra på listan.

Derman Chamo bor med sin hustru och fyra barn i ett lägenhetshus på Öster i Landskrona som ägs av en 71-årig hyresvärd.

Mannen köpte tre fastigheter i området för 35 år sedan och har knappt gjort något med dem sedan dess.

Fuktfläckar och silverfiskar

Två av fastigheterna är tvångsförvaltade och en av dem har ett åtgärdsföreläggande hängande över sig.

Derman Chamos lägenhet är full av fuktfläckar och silverfiskar och för en tid sedan droppade vatten in från taket på en av vardagsrumssofforna.

– Jag har bott här i sju år. En gång har jag träffat hyresvärden. Det var för två år sedan. När jag ringer svarar han aldrig, säger Derman till Hem & Hyra.

”Barn lever i detta”

Marie Linder är ordförande för Hyresgästföreningen som hjälpt Hem & Hyra att ta fram listan över de värsta hyresvärdarna.

– Det finns jättemånga bra hyresvärdar i Sverige, det ska man inte glömma bort. Men sådana här oseriösa hyresvärdar vill vi inte ha, säger Linder.

– Viktigast när man gör en sådan här undersökning är att komma ihåg att bakom det här finns det människor som bor och lever, att det finns barn som växer upp i de här miljöerna. Med kackerlackor och mögelkockor som hänger från väggarna. Marie Linder tror att bristen på bostäder gör det lättare för oseriösa hyresvärdar att verka, men även  det faktum att man för snart fem år sedan tog bort förvärvslagen.

Den syftade till att förhindra att personer som är mindre lämpliga som hyresvärdar förvärvar och förvaltar hyresfastigheter.

– Vi på Hyresgästföreningen vill att man tar tillbaka den lagstiftningen, att regeringen tar krafttag mot detta, säger Marie Linder.

– Man måste ta det här på allvar. Vi pratar om Sverige 2015 och människor som lever i nedgångna fastigheter med ohyra.

FAKTA

Dålig värd? Så gör du:

1: Anmäl problem till hyresvärden eller förvaltaren. Telefonnummer eller mejladress ska finnas på hyresavin eller i trappuppgången.

2: Gäller det

inomhusmiljön, till exempel fukt, buller eller dålig luft, kan miljöförvaltningen gripa in. Ring den via din kommuns växel.

3: Om problemet inte
blir löst kan du
kontakta Hyresgästföreningen för att få hjälp. Telefonnumret
är 0771–443
443.

4: Vägrar värden att åtgärda problemet kan hyres- nämnden döma ut ett åtgärdsföreläggande. Hyresgästföreningen hjälper till med förberedelser och i nämnden.

(Källa: Hem & Hyra)

Värsta hyresvärdarna

Listan är gjord av Hem & Hyra och är presenterad helt utan inbördes ordning.

Hyresvärdarna som valts ut till listan har gjort sig skyldiga till en eller flera av dessa punkter:

• Har fällts i hyresnämnden.

• Har vägrat att följa hyresnämndsbeslut.

• Har fått ovanligt många klagomål.

• Har gjort sig kända som misskötsamma hyresvärdar på annat sätt.

1. Bromma:

Senefro Gabriel äger fem hyresfastigheter i västra Stockholm. Ingen av dem har godkänd ventilationskontroll (OVK). Flera vattenskador misstänks.

Nyss inkom en anmälan till kommunen om att ett halvt fönster satts igen. Den 89-årige värden säger att det bara rör sig om en vattenskada, som är åtgärdad. När OVK:n kommer på tal avslutar han samtalet.

2: Bromma:

En likvidator har övertagit Ballo Zachrissons hus, eftersom hon inte lämnat in årsredovisningen i tid. Likvidatorn, advokat Göran Fredlund, är dock en marionett, enligt Hyresgästföreningen. Ballo Zachrisson lägger sig i förvaltningen och en familj har sagts upp på vaga grunder. Likvidatorn går inte att nå. Värden säger: ”Ägna dig åt något viktigare”, och lägger på.

3: Bräcke:

Efter flera varningar om att värme och vatten kan stängas av har hyresgästerna blivit oroliga. En tvångsförvaltning har diskuterats men kommunen vill inte ta på sig ansvaret på grund av det stora underhållsbehovet. Några av de boende betalar nu själva sina räkningar direkt till vattenbolaget för att slippa få tjänsten avbruten. Hem & Hyra har inte nått värden.

4: Göteborg:

Trots en uppgörelse i hyresnämnden har inte värden på Bangatan 16 i Göteborg åtgärdat alla brister. Stenbitar som har lossnat från balkongplattorna, otäta fönster och hål i väggarna är några av problemen. Efter en färsk dom i hyresnämnden finns numera en förhandlingsordning. Värden har inte gått att nå.

5: Göteborg:

Ett stenkast från Bangatan 16 ligger huset på Bangatan 10 som ägs av KB Signalen. Efter mångårig misskötsel är huset tvångsförvaltat. Bland annat delades inte posten ut då lyse saknades i trapphuset. Bakom bolaget står en 71-årig man som även äger tre hus i Landskrona. Värden är omöjlig att nå.

6: Göteborg:

Waba fabriks AB har fällts för brott mot förhandlingsskyldigheten och blivit återbetalningsskyldig till en hyresgäst och dömd att betala skadestånd till Hyresgästföreningen. Mark- och miljödomstolen har dömt ut vite om 15 000 kronor. Ägaren Maria Öster: ”Tio av hyresgästerna är gräsliga och det är Hyresgästföreningens jurist också. Det bästa vore om föreningen försvann."

7: Haninge:

Fem år efter att Akelius renovering av 530 lägenheter
i Åby i Västerhaninge påbörjades är ännu inte allting klart. Arbeten har fått göras om, exempelvis har badrum renoverats flera gånger. Det tycks saknas en fungerande organisation för att hantera felanmälningar, då brister antingen inte åtgärdas alls eller efter väldigt lång tid. Var även med på 2013 års lista.

8: Huskvarna:

Värden Vasilije Varadjan, som äger Tormenåsgatan 3A-B och Hammarvägen 28, brister i sin underhållsplikt och åtgärdar inte fel som fuktskador och trasiga golv i tid. Hyresgästföreningens ombud är missnöjda med att beslut inte respekteras. Själv känner han sig motarbetad av hyresgästerna. ”Jag har gjort vad jag har kunnat och mycket mer. Men till slut kommer vi att hitta en lösning på detta.”

9: Högsby:

Efter att värden T & K fönster AB under lång tid gjort sig oanträffbar tvingades hyresgästerna slutligen betala el, vatten och värme med sina egna hyror. På grund av värdens obetalda fakturor vägrade en vvs-firma komma när en toalett i källaren gick sönder och orsakade läckage. Eftersom  förvaltning saknades tvångsförvaltades fastigheten i ett halvår men har nu sålts.

10: Järpen:

I samband med vattenläcka utförde värden Stig-Gun-
nar Humble, som äger H.J. Hjerpen, standardhöjande åtgärder utan skriftligt godkännande. När han inte fick höja hyran krävde han i tingsrätten dubbla hyror för renoveringsperioden. ”Jag har alltid kört muntliga avtal med hyresgäserna – vi litar på varandra. Det var inte från hyresgästen utan från försäkringsbolaget vi ville ha pengarna”, säger värden.

11: Landskrona:

Underhållet i privatvärdens fastigheter i  Landskrona är minst sagt eftersatt. Fläckar på väggarna vittnar om fuktproblem och det luktar mögel i flera badrum. Av de tre fastigheterna är en tvångsförvaltad och en har ett förvaltningsåläggande som i skrivande stund inte åtgärdats. Fastighetsskötaren jobbar med små medel och är svår att nå.

12: Ludvika:

En boende saknar spis, fläkt och köksskåp och trots beslut i hyresnämnden fungerar underhållet i fastigheten i Blötberget dåligt. Även elräkningar har lämnats obetalda – enligt Blötberget Fastigheter på grund av att hyresgäster inte skött hyran. Ägaren Tino Bessou menar att alla brister åtgärdats. ”Det här är en personlig konflikt med Hyresgästföreningen – de vill sätta dit oss.”

13: Luleå:

Trots beslut i hyresnämnden har Riström fastigheter, som har lägenheter i Råneå, inte åtgärdat trasiga tapeter samt ett fuktskadat innertak. I en lägenhet är delar av betongtaket blottlagt och färgflagor har trillat ner i maten. Värden Folke Riström hävdar att han behövt tid att låta taket torka innan bristen kunnat åtgärdas men att han snart är klar. ”Hyresgästen terroriserar mig”, säger han.

14: Lund:

Under sex år betalade hyresvärden bara en tredjedel av elfakturorna i tid, och inkassoföretag har varit inblandade ett flertal gånger. När elbolaget slutligen skulle stänga av strömmen fattades beslut om tvångsförvaltning. Värden hävdar att post försvunnit och att han därför inte fått räkningarna. Han har tidigare fått tre andra fastigheter tvångsförvaltade.

15: Malmö:

För tre år sedan sattes huset under tvångsförvaltning på grund av mögel, fukt, ohyra samt dålig ventilation och värme. Värden bor själv i Spanien och har varit nästan omöjlig att nå. Han har försökt att upphäva beslutet – bland annat genom att låta sin son gå in som ägare. I november fattades beslut om att värden inte får förvalta på ytterligare tre år. Han har inte gått att nå.

16: Mariestad och Tibro:

Hyresgästerna hos PL fastigheter fick inget som helst underhåll. Brister som fuktskador och för låg temperatur åtgärdades inte. Ägaren lät sin son ansvara för förvaltningen. Han gjorde sig skyldig till flera brott mot hyresgästerna, bl a misshandel och stöld. Kort efter beslut om tvångsförvaltning såldes husen. Ägaren har inte gått att nå.

17: Norberg:

Obetalda fakturor, eftersatt underhåll och höjda hyror utan förhandling resulterade vid årsskiftet i tvångsförvaltning. ”De på landsbygden vill gärna gnälla till Hyresgästföreningen ... men de vill helst inte betala för förbättringar”, skriver hyresvärden på sin blogg. Hon har nyss sålt husen på Kornettgatan 19-23 och flyttat utomlands.

18: Sparreholm:

Åtgärder som utlovats lever inte upp till överenskommelsen. Hyresgästföreningen rapporterar även att Dyberg fastigheter utanför Flen väljer att anlita advokat och förhala ärenden i stället för att avhjälpa fel. Värden var även med på listan 2013. ”Vi tycker att vi gör ett jättebra jobb och åtgärdar alla våra brister. Det här känns taskigt”, säger Tomas Dyberg.

19: Söderhamn:

I två år har Hyresgästföreningen tagit emot flera klagomål från hyresgäster i Marmaverken. Takrenoveringen som började för fem år sedan har knappt kommit i gång, vilket lett till vattenskador och risk för ras. Flera källare är kraftigt ansatta av mögel och en boende föll och bröt flera revben på grund av att det saknades belysning. Miljökontoret kräver åtgärder.

I början av januari bytte fastigheterna ägare och redan nu har hyresgäster sett förbättringar.

20: Tobo:

I fjol tog värden Aros Energideklarationer över de kraftigt eftersatta fastigheterna utanför Tierp. Därefter har inte mycket hänt. Otäta fönster, åldrade radiatorer, låg standard och dålig förvaltning är några av problemen. ”Inget av det ni påstår stämmer”, hälsar vd Maria Itskovskaya och tillägger att hon planerar rättsliga åtgärder om det skrivs en ”förtalsartikel”.

21: Trelleborg:

Obetalda räkningar på över 160 000 kronor, eftersatt underhåll, samarbetssvårigheter och total brist på återkoppling till de boende och till Hyresgästföreningen ledde till att tre av hyresvärden i Trelleborgs fastigheter i somras sattes under tvångsförvaltning. Bland annat har en hyresgäst varit tvungen att själv anlita rörmokare för att toaletten skulle fungera.

22: Uddevalla:

Intranors lägenheter ligger idylliskt i samhället LaneRyr. Men hyresgästerna har inte haft det gemytligt. I flera års tid har bolaget höjt hyrorna utan att förhandla. Intranor försökte avhysa en hyresgäst då denne enbart betalade förhandlad hyra. Intranor förlorade nyligen en tvist om detta i hovrätten. Ägaren har inte gått att nå för en kommentar.

23: Uddevalla:

Far och son Mahony är stamgäster på Hem & Hyras lista. För en tid sedan sålde pappan bolaget Nicsar AB med husen i LaneRyrs Hogane utanför Uddevalla till sonen Nick. Det innebar dock ingen synlig förbättring. Brister blir inte åtgärdade, trots flera beslut i hyresnämnden och att värden hotas av vite. Nick Mahony: ”Jag har inga kommentarer alls.”

24: Växjö:

Utöver hyran tog värden Smålandspojkarna extra betalt för kyl, frys och spisfläkt. Hyresnämnden beslutade att 45 000 kronor skulle betalas tillbaka till de fem drabbade hyresgästerna – ett beslut som överklagats till hovrätten. Värden har tidigare stängt av elen till en hyresgäst på grund av tvist. ”Djävla skitstövlar, jag vill inte prata med er”, hälsar företagets sekreterare.

25: Örebro:

För att bo i Kurt Sellbergs hyreshus i centrala Örebro tvingas man gå med på flera tveksamma krav. Bland annat måste hyresgästen betala en avgift för att ens få se lägenheten samt ännu en avgift för att skriva kontrakt. ”De som bor hos mig älskar att bo här. Den förbannade Hyresgästföreningen kan dra åt helvete”, hälsar värden, som även var med på listan 2013.

Listan är gjord av Hem & Hyra.

Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM