Pryglingen uppskjuten – ytterligare en vecka

NYHETER

Bloggaren Raif Badawi slipper sin andra prygling i åtminstone en vecka till.

Åtta läkare som undersökt 31-åringen rekommenderar att fredagens piskrapp ställs in på grund av medicinska skäl, uppger Amnesty.

Raif Badawi

Den offentliga pryglingen av bloggaren Raif Badawi i Saudiarabien skjuts troligen upp för andra veckan i rad.

Det uppger Amnesty International idag, skriver The Guardian.

Åtta läkare

Totalt åtta läkare träffade Badawi under onsdagen och undersökte bloggaren, som dömts till 1000 piskrapp. Deras slutsats var att han, av medicinska skäl, inte bör utstå en andra prygling nu på fredag.

Raif Badawi, som är en av grundarna till sajten "the Liberal Saudi Network" är dömd för olydnad och för att ha smädat islam och den första delen av hans straff verkställdes fredagen den 9 januari 2015 efter fredagsbönen, utanför al-Jafali-moskén i Jeddah.

Piskades 50 gånger

Ett ögonvittne berättade då för Amnesty International hur Raif Badawi, iförd bojor, fördes ur en buss och ut på torget framför moskén. Inför en skara åskådare, både allmänhet och polis, fick han sedan motta 50 piskrapp på ryggen.

Pryglingen tog cirka 15 minuter och efter det fördes han tillbaka till fängelset.

Skjuts upp igen

De resterande 950 slagen skulle enligt planen fördelas med 50 slag i veckan under de nästföljande 19 veckorna men efter stora internationella protester, bland annat från svenska UD, har pryglingen nu skjutits upp vid två tillfällen.

– I stället för att fortsätta att plåga Raif Badawi genom att förlänga hans prövning med upprepade läkarundersökningar, bör de saudiska myndigheterna offentligt tillkännage att de avstår från det fortsatta verkställandet av hans straff, skriver Said Boumedouha, biträdande chef för Amnesty Internationals avdelning för Mellanöstern och Nordafrika, i ett uttalande.

ARTIKELN HANDLAR OM