Han har släpat fram Europa till avgrunden

1 av 5 | Foto: Jerker Ivarsson
Syrizaledaren Alexis Tsipras.
NYHETER

ATEN. För att vara Europas röda skynke ser han inte särskilt farlig ut, Syrizaledaren Alexis Tsipras. Brett leende och med skjortan öppen i halsen liknar han mest en svärmorsdröm.

Man har svårt att tro att det här är mannen som ännu en gång släpat fram Europa till avgrunden.

Omoniatorget i centrala Aten och alla sidogatorna är fyllda av människor som kommit för att lyssna på mannen som att döma av opinionsmätningarna blir Greklands nästa premiärminister.

När han börjar tala står det snabbt klart att det knappast är med charm som han tänker försöker övertala Angela Merkel att lätta trycket på skuldtyngda Grekland.

– Vi kommer inte att acceptera några diktat från Merkel, dundrar Tsipras även om han uttalar orden med en lugn och välmodulerad stämma. Vi tänker inte låta trojkan (EU, IMF och Europeiska centralbanken) styra Grekland.

Lite senare i talet jämför han Greklands situation i dag med Tysklands efter andra världskriget.

– Om vi vinner valet kommer jag att kräva att Tyskland betalar vad man är skyldig Grekland i krigsskadestånd.

Uttalanden som dessa är precis vad publiken vill höra. Flaggorna vajar frenetiskt i den ljumma kvällen. Jubelrop och applådåskor stiger mot natthimlen.

Många fruktar nytt kaos

Tsipras vet precis vilka strängar han ska spela på för att få så många röster som möjligt på söndag.

Men det är uttalanden precis som dessa som gör att Europa ömsom darrar, ömsom knyter näven av ilska när de tänker på vad som kan bli konsekvenserna om Tsipras blir premiärminister. Många fruktar nytt kaos i Europa och kanske till och med en Grexit, ett grekiskt utträde ur euron.

Han vill riva upp avtalet med EU och omförhandla det. Inte nog med det. Han vill använda nödlånen från EU till att höja pensionerna och minimilönen, till att anställa fler i den offentliga sektorn.

Han vet att om han har ett starkt folkligt mandat bakom sig så blir det svårare för Merkel och andra att fortsätta driva en hård linje mot Grekland.

Opinionsmätningarna ger Syriza över 30 procent i valet. 4-5 procent mer än det nuvarande regeringspartiet Ny Demokrati. Frågan är bara om de får ihop de 151 platser i parlamentet som krävs för egen majoritet.

Partiets framfart är sensationell. För bara drygt fem år sedan, före krisen, hade partiet bara stöd av drygt fyra procent av väljarna.

Nu har det radikala vänsterpartiet plötsligt blivit grekernas hopp om en bättre framtid.

– Valet på söndag är Greklands sista chans att vända den negativa utvecklingen, säger Tsipras. Inget barn ska behöva gå hungrig eller vara utan läroböcker. Ingen ska behöva muta en doktor för att få en nödvändig operation. Alla ska ha ett hem.

”Fått nog av nedskärningar”

Det kan låta som självklarheter i Europa 2015 men i Grekland är det inte det. Fem år av åtstramningar har brutit ner både människorna och samhället. Alla jag träffar är oerhört trötta på krisen och alla nedskärningar.

Pensionären Sophi Votsi står bakom mig i folkmassan i en urringad t-shirt och röd skinnjacka. Hon skriker sitt bifall varje gång Tsipras hånar Merkel eller trojkan. Sophi har fått sin pension sänkt två gånger de senaste tre månaderna.

– Jag har fått nog av nedskärningar, säger hon. Jag orkar inte mer. Syriza är de enda som ger mig hopp.

Tsipras tillhör en ny och yngre generation grekiska politiker. Något som grekerna tror och hoppas innebär att han kan bryta sönder de gamla maktstrukturerna och få slut på korruptionen.

Vänsterns partiledare Jonas Sjöstedt är på plats på valmötet för att ge Syriza sitt stöd. Han tror det finns risk för att EU kan straffa Grekland vid en Syrizaseger.

– Man är orolig att vänsterns framgångar ska sprida sig till andra skuldtyngda länder som Spanien där partiet Poderemos finns, säger han.

Poderemosledaren Pablo Iglesias är också på plats. Tsipras bjuder upp honom på scen i slutet av sitt tal samtidigt som Leonad Cohens röst dånar ut i högtalarna med "First we take Manhattan and then we take Berlin".

Tsipras skrattar men frågan är om Merkel gör det.

ARTIKELN HANDLAR OM