Här vädjar hon till IS: ’Släpp min son’

1 av 9
NYHETER

Bara timmar innan tidsgränsen går ut vädjar en förkrossad moder, till en av de japanska män som hålls gisslan av Islamiska Staten (IS), att hennes son ska friges.

– Jag säger till er inom IS att Kenji är inte er fiende. Snälla, låt honom gå, snyftade modern när hon träffade journalister i Tokyo på fredagen.

Tidigare i veckan hotade IS i en video att mörda journalisten Kenji Goto och säkerhetsarbetaren Haruna Yukawa om jihadistgruppen inte får 1,6 miljarder kronor i lösesumma.

Modern vädjar också till den japanska regeringen att betala summan. Tidsfristen som IS satte upp går enligt den japanska regeringen ut 14.50 Tokyo-tid, vilket är 06.50 på fredagsmorgonen, svensk tid.

Svartklädd man

I videon syns Kenji Goto och Haruna Yukawa iklädda orangefärgade fångdräkter, samt en knivbeväpnad, svartklädd man som pratar brittisk engelska.

Den svartklädde mannen i videon kritiserar Japans stöd till den USA-ledda alliansens militära insats mot IS.

Mannen ska påminna om den person som figurerat i tidigare filminspelningar där IS har mördat fångar, rapporterar bland andra den amerikanska nyhetskanalen ABC.

Var beväpnad

Kenji Goto reste till Syrien – endast två veckor efter att han blivit pappa — för att försöka rädda sin vän Haruna Yukawa, som tagits tillfånga i Aleppo förra året. Nu är alltså båda gisslan hos IS.

Haruna Yukawa är en tidigare hemlös man som tros ha åkt till Syrien som turist, enligt anhöriga för att söka spänning och testa sig själv. Han ska även ha planerat att åka till Somalia. När han tillfångatogs i Aleppo var han i sällskap med milismän från den Fria Syriska Armén och även beväpnad, vilket gjorde att IS anklagade honom för att vara spion.

TT-AFTONBLADET

ARTIKELN HANDLAR OM