Ger upp symbolisk flygplats till rebeller

1 av 5
NYHETER

Här pågår slaget som kallas för Ukrainas Stalingrad.

Donetsk flygplats har förvandlats till en ruin och kontrolleras nu av separatiststyrkor.

– Vi kommer inte att delta i fler samtal om eldupphör, säger rebelledaren Alexander Zakharsjenko.

Kampen om flygplatsen i Donetsk har blivit en viktig symbol i striderna mellan Ukrainas armé och de proryska separatisterna. Inför fotbolls–EM 2012 i landet byggdes stod den senaste terminalen klar men nu är skrytbygget förvandlat till en sönderskjuten ruin.

Den senaste veckan har ett 50-tal soldater från båda sidorna dött i striderna om flygplatsen som i Ukraina har kommit att kallas deras slag vid Stalingrad, skriver norska Verdens Gang.

262 döda

Det slaget pågick från augusti 1942 och slutade i februari 1943. När tyskarna till slut fick gå till reträtt hade närmare två miljoner människor förlorat livet i vad som kallas ett av de blodigaste slagen någonsin.

I Ukraina-krisen uppges att uppåt 5000 människor dött, enligt nya uppskattningar som FN presenterade under fredagen.

De senaste nio dagarna ska dödssiffran vara 262 människor, uppger Newsweek.

Togs av drönare

Många av dem ska ha dött under striderna om flygplatsen där runt 50 soldater från båda sidor ska ha fallit, enligt VG.

I torsdags gick också den ukrainska armén till reträtt och flygplatsen uppges nu vara under separatisternas kontroll. Under torsdagen uppgav också ukrainska myndigheter att de förlorat striden om flygplatsen.

Flygplatsen är dock obrukbar, byggnaderna och flygbanorna är helt sönderbombade. Något bilder tagna av en drönare och släpptes tidigare i veckan visar.

Under fredagen förkastade också proryska separatister ett tidigare undertecknat avtal om eldupphör, skriver AP. Rebelledaren i Donetsk-området Alexander Zakharsjenko uppger att de ska fördriva alla ukrainska trupper i området och att de inte kommer att delta i några samtal om eldupphör, skriver AP.

"Ska ge dem på käften"

Han uppgav också att deras soldater avancerar i ”tre riktningar i Donetsk-regionen” samt att deras attacker trappas upp upp mot två områden i Luhansk-regionen, skriver AP.

Ukrainas president Petro Porosjenko säger samtidigt att de som bryter fredsavtalet kan vänta sig vedergällning.

– Om fienden inte vill följa avtalet om eldupphör, om han inte vill få till ett slut på lidandet för fredliga människor, ukrainska byar och städer så ska vi ge dem på käften, säger han enligt AP.

ARTIKELN HANDLAR OM