Regimen faller – då växer IS

1 av 4
Nasser Ben Ali al-Ansi, en av ledarna för al-Qaida på den arabiska halvön (AQAP) ska ha dödats i en amerikansk drönarattack, rapporterar BBC.
NYHETER

Jemen står inför ett politiskt kaos.

Det utnyttjas av terrorsekten IS – som rekryterar allt fler medlemmar i landet.

Jemens president Abd Rabbu Mansur Hadi har sagt att han vill avgå efter den senaste tidens politiska turbulens och våld i landet. Shiamuslimska Huthirörelsens rebeller har i flera månader kontrollerat huvudstaden Sanaa och belägrat presidentpalatset. Ett 30-tal människor har dödats under veckans oroligheter.

"Ny spelare"

Landet riskerar nu att fall in i ett maktvakuum, då även premiärministern Khalid Bahah sagt att han inte vill vara en del av "landets kollaps". Ett maktvakuum som terrororganisationen IS kan utnyttja.

– Det finns en ny spelare i leken, säger en jemenitisk regeringskälla till CNN.

Jemen är sedan tidigare ett fäste för jihadister, framför allt för al-Qaida, som för några veckor sedan hävdade att man planerat och finanserat attacken mot Charlie Hebdo i Paris. Dessutom har tusentals jemeniter rest till Syrien och Irak för att delta i strider mot regimerna där.

IS flyttar fram

al-Qaida och IS konkurrerar sedan tidigare om att vara den dominerande jihadiströrelsen i regionen och IS och al-Qaida-allierade grupper har bland annat bekämpat varandra i Syrien. Men nu flyttar alltså även IS fram sina positioner i Jemen – och utmanar al-Qaida. De båda grupperna ska ha beskjutit varandra i landets östra delar i december.

– al-Qaida har fått verklig konkurrens, säger regeringskällan till CNN.

Några hundra

Enligt CNN finns "några hundra" al-Qaida-anslutna terrorister i Jemen, medan de som svurit trohet till IS utgör "några dussin". En amerikansk underrättelsekälla tonar dock ner uppgifterna om IS inflytande och säger att det sannolikt handlar om radikala sunnimuslimer som sympatiserar med IS men fortfarande tillhör al Qaida. Men bedömare varnar för att IS stora kassakista, som kommer från oljekällor och plundring i Irak och Syrien, kommer att användas till att rekrytera fler medlemmar.

Varken al-Qaida eller IS har haft någon framtonande roll i den nuvarande konflikten i Jemen, som i huvudsak står mellan den väst-stödda presidenten och Huthirörelsen.

En procent

Samtidigt fortsätter den USA-ledda koalitionen att bomba IS posteringar i Irak. Resultatet efter ett halvårs räder, enligt konteramiral John Kirby vid USA:s försvarshögkvarter Pentagon, är att drygt en procent av det av IS erövrade området har kunnat återtas, skriver TT.

– Jag tror att vi alla ser att det just nu är en liten andel av det totala. Men vi är ju endast sex, sju månader in i det här, sade Kirby på en presskonferens.

ARTIKELN HANDLAR OM