De ska hålla koll på Wallenbergs arv

Så säkrade finansmannen att testamentet efterföljs

1 av 3 | Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/TT
Innan han dog såg Peter Wallenberg till att säkra att hans testamente följs. Finansmannen hade tre barn: Jacob Wallenberg, 59, Andrea Gandet, 57, samt Peter Wallenberg Junior, 55 – och stora tillgångar. Bland annat den exklusiva herr­gården Brevik på Värmdö.
NYHETER

Testamentet ska följas till punkt och pricka.

Därför utsåg finans­mannen Peter Wallenberg tre jurister som ska se till att det blir så.

En av dem tar hand om den dyrbara konsten, antikviteter och herrgården på Värmdö.

– Jag uttalar mig över­huvudtaget inte då det ­gäller klienter och uppdrag, säger juristen ­Stephan Tolstoy.

Peter Wallenberg skrev ett testamente för mindre än ett år sen,  i slutet av mars 2014.

I det stod att finansmannen önskade tre jurister som testamentsexeku­torer. Det gör den som vill försäkra sig om att testa­mentet verkligen följs.

Tre boutredare

I måndags avled Peter Wallenberg stilla på Breviks gård på Värmdö, 88 år gammal.

Han efterlämnade tre barn:  Jacob Wallenberg, 59, Stockholm, Andrea Gandet, 57, Schweiz och Peter Wallenberg Junior, 55, Drottningholm.

Nu har dödsboets del­ägare, barnen och de som har rätt att ärva, vänt sig till tingsrätten i Nacka.

Dödsboets skrivelse inkom i onsdags, två dagar ­efter dödsfallet.

Dödsboet vill att tings­rätten god­känner tre bo­utredare: ­advokaterna ­Gunnar Nord och Lena Frånstedt Lofalk på Nord&Co. ­Advokatbyrå AB som fått i uppdrag att ­förvalta och ­utreda arvet. Och juristen ­Stephan ­Tolstoy, ordförande i Wallenbergägda Acturum. Den sistnämnde har fått ett ­särskilt uppdrag: herr­gården på Värmdö och all konst, antikviteter och ­lösöre som finansmannen lämnade efter sig.

I ansökan till tingsrätten framgår att Wallenberg utsett de tre till testaments­exekutorer och att de redan ska vara bekanta med testamentets innehåll. De har undertecknat ansökan och tackat ja till uppdraget.

”Uttalar mig inte”

Peter Wallenberg ägde stora markområden på Värmdö. Hans herrgård Brevik anses vara ett av de finaste i området med ­privat hamn med plats för många segelbåtar.

Juristen Stephan Tolstoy är fåordig när Aftonbladet når honom.

– ­Jag kan inte säga mer än vad som står i handlingen till tingsrätten, säger han.

– Jag uttalar mig över­huvudtaget inte då det ­gäller klienter och uppdrag.

Aftonbladet har sökt ­Jacob Wallenberg och advokat Gunnar Nord.

FAKTA

Fick ansvar för imperiet

■ ■ Peter Wallenberg ansågs länge vara familjens svarta får och oförmögen att ta över efter fadern Marcus Wallenberg. Hans bror Marc var den självklara arvtagaren. Men 1971 begick Marc självmord.

■ ■ Peter skolades in i verksamheten. När fadern Marcus Wallenberg dog 1982 blev det han som fick ta över huvud­ansvaret för familjeimperiet.

■ ■ Peter Wallenberg lyckades över alla förväntningar. Maktbolaget Investor, där han var ordförande, steg på börsen med 1 966 procent under ett decennium. Under hans ledning bildades ABB, Stora Enso och Astra Zeneca.

■ ■ I början av 2000-talet drogs Peter Wallenberg in

i den så kallade pensionsskandalen i ABB. Skandalen handlade om ut­betalningar på 930 miljoner som undertecknats av Peter Wallenberg och som skulle gå till förre chefen Percy Barnevik.

■ ■ Peter Wallenberg dog den 19 januari. Han blev 88 år.

ARTIKELN HANDLAR OM