Blodig raketattack i Mariupol

Slog ner på marknad – många döda och skadade

1 av 6
NYHETER

Minst 21 människor har dödats i en raketattack i Mariupol, uppger ukrainska inrikesdepartementet enligt nyhetsbyrån AFP.

46 personer har rapporterats skadade.

Rebellerna i Ukraina går av allt att döma in för att flytta fram sina positioner. En raketattack i hamnstaden Mariupol har fått svåra följder: minst 15 döda och byggnader i lågor.

Ukrainas inrikesdepartementet uppger enligt nyhetsbyrån AFP att minst 21 människor dog och 46 personer skadades i artillerianfallet.

Träffade en marknad

Många av offren tros vara civila, i och med att Grad-raketerna träffade en marknad i ett bostadsområde. Vem som ligger bakom beskjutningen är inte klarlagt, men det är den ukrainska regeringssidan som håller staden.

Det fanns några timmar efter anfallet ingen kommentar från de Moskvavänliga rebellerna, förutom en anonym källa som via en prorysk webbplats förnekar inblandning.

Viktig hamn

Mariupol är en strategiskt belägen stad vid Azovska sjön, som är ett bihav till Svarta havet. Via hamnen i Mariupol exporteras kol och stål från Donetsk. Mariupol ligger också längs vägen mellan ryska gränsen och halvön Krim, som Ryssland annekterade för snart ett år sedan.

– Rebellerna har redan tagit flygplatsen. Och nu börjar de förstöra själva Mariupol, säger Mariupolbon Eduard i telefon till nyhetsbyrån AFP.

Han tillägger att mobilnätet är skadat så att det är svårt att få kontakt med släktingar i den angripna delen av staden.

Grad-raketerna härstammar från Sovjettiden, och tros användas av båda sidor i kriget.

Vapenvila

Striderna i sydöstra Ukraina – och antalet döda – har trappats upp den senaste tiden.

I vågskålen ligger ett avtal om vapenvila från i september mellan regeringen i Kiev och separatistrebellerna, men också Rysslands stöd till rebellsidan. Regeringen i Kiev anklagar Ryssland för att delta aktivt med egna styrkor inne i Ukraina.

Trots internationella maningar sade rebelledaren Aleksandr Zachartjenko enligt Reuters i fredags att separatisterna är redo för en ny offensiv

För två dagar sedan miste minst åtta civila livet när granater träffade en trådbuss i centrala Donetsk. Den staden är rebellkontrollerad och belägrad av regeringsstyrkor.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM