En ny IS-gisslan uppges ha dödats

NYHETER

Islamiska Staten (IS) kan ha dödat en av de de två japanska män i gisslan.

På en nypublicerad bild syns den överlevande mannen hålla upp en bild på sin mördade medfånge.

Nu fördömer president Barack Obama avrättningen.

Det japanska statliga tv-bolaget NHK uppger att myndigheter nu undersöker om det ligger någon sanning i att en av de japanska gisslantagna männen nu har avrättats, skriver Sky News och flera andra medier.

Samtidigt fördömer landets president Shinso Abe den rapporterade avrättningen:

– Ett sådant här terrordåd är skandalöst och helt oförlåtligt, säger Abe enligt CBS News.

Även Vita huset fördömde under lördagskvällen dådet.

– USA fördömer det brutala mordet på den japanska medborgaren Haruna Yukawa utfört av terrorgruppen IS. Våra tankar går i dag till det japanska folket och deras fruktansvärda förlust, säger Obama i ett uttalande.

Bild på mördad

I en ny video som sprids på nätet håller en av männen, Kenji Goto, upp en bild på vad som ska vara föreställa den andre, Haruna Yukawa – mördad.

Samtidigt hörs den överlevande japanen läsa in en text på engelska där han uppger att IS kräver ett fångutbyte för att han ska överleva. I stället för en lösensumma vill IS att Sajida al-Rishawi ska friges. Hon greps i Jordanien 2005 i samband med bombattentatet mot ett SAS-hotell, vilket Aftonbladet rapporterat om.

Nyhetsbyrån AP skriver att den nya videon ska ha skickats till frun till en av männen och hänvisar till japanska Kyodo news.

I slutet av videon hörs mannen vädja till andra journalister och myndigheter att sätta press för att få till stånd utbytet.

Sedan tidigare hade IS krävt 200 miljoner dollar, drygt 1,6 miljarder kronor, för att frige de båda gisslan.

Ska inte vika sig

Samma summa hade japanska premiärministern Shinzo Abe lovat att avsätta till icke-militär hjälp i kampen för att bekämpa terrorism under sitt besök i Mellanöstern i veckan. Han uppgav sedan att landet inte tänker betala.

– Det internationella samfundet viker sig inte för terrorism och vi måste se till att arbeta tillsammans, sa Abe.

ARTIKELN HANDLAR OM