Tonårstjejer satte dit misstänkt sexualbrottsling

Foto: LUNDS KOMMUN
Polhemskolan i Lund
NYHETER

LUND/STOCKHOLM. En äldre man misstänks ha ofredat ungdomar sexuellt på bussen.

Fyra tonåringar bestämde sig för att stoppa honom.

– Precis när jag skulle gå av bussen lade han en hand på min bak, säger Filippa Jönsson, 17, en av de flickor som ska ha råkat ut för mannen.

Fyra tjejkompisar har hjälpt polisen att gripa en misstänkt sexualbrottsling.

Dn 87-årige mannen ska ha ofredat både tjejer och killar. Han ska ha åkt med bussen som går förbi Polhemsskolan, mot järnvägsstationen i Lund.

– Han tog ofta den bussen. Det var precis som om han visste att det skulle vara mycket folk på den, säger Filippa Jönsson.

Hon är en av flera ungdomar, både tjejer och killar, som ska ha blivit ofredade av mannen.

Filippa stötte på honom när hon tog bussen från Polhemsskolan för drygt en vecka sedan. Ombord på bussen ska mannen ha ställt sig obehagligt nära. När hon var på väg att gå av ska han ha placerat sin hand på hennes rumpa.

– Det är lika obehagligt, även om det är en äldre man. Vuxna ska inte hålla på med sådant, säger Filippa Jönsson.

Hon beslutade sig för att polisanmäla mannen när hennes kompisar berättade att det var fler som hade råkat ut för honom.

– Detta kan ha varit början på något värre. Tänk om man hade suttit på bussen mitt i natten och varit själv med mannen. Det hade kunnat gå illa, säger Filippa Jönsson.

Skolledningen varnade elever

Enligt Sydsvenskan spred sig ryktet om mannen på skolan och skolledningen uppmanade utsatta elever att polisanmäla.

Först när fyra tonårstjejer tog saken i egna händer kunde mannen stoppas. På torsdagen klev de på samma buss som mannen brukade ta. Han var där. En av tjejerna ringde  112 . De andra släppte honom inte med blicken.

– Jag höll koll på honom, säger en av dem till Aftonbladet.

När mannen gick av vid stationen följde tjejerna efter, med SOS Alarm i luren. Vid en av perrongerna slog polisen till – och grep mannen.

Tjejerna, som hjälpte polisen att gripa den misstänkta mannen, vill vara anonyma eftersom polisutredningen inte är färdig.

– Vi vill att alla som har råkat ut för något liknande anmäler det. Ju fler bevis som kommer in till polisen ju större är chansen att gubben åker fast, säger en av de fyra.

De får beröm av polisen

– Tjejerna bedrev ett fantastiskt fint spaningsarbete, säger kommissarie Tomas Lundquist till Sydsvenskan.

Den 87-årige mannen är nu misstänkt för sexuellt ofredande. Polisen är intresserade av att komma i kontakt med personer som kan ha blivit ofredade av 87-åringen.

– Troligen är det flera ungdomar som utsatts för mannen. Det här kan vara toppen på ett isberg, säger Tomas Lundquist.

ARTIKELN HANDLAR OM