Minst 30 döda i attacker i Ukraina

1 av 6 | Foto: AP
Offren för dagens attacker hedras på Självständighetstorget i Kiev.
NYHETER

Striderna i östra Ukraina blir allt mer intensiva. 

Rebeller har beskjutit flera mål i staden Mariupol där minst 30 människor har dött.

– Det här är ett brott mot mänskligheten som bör hanteras av Haagtribunalen, säger Ukrainas president Petro Porosjenko i ett uttalande.

De blodiga granatattackerna inleddes på lördagsmorgonen. En marknad, flera bostadshus och skolor besköts i hamnstaden Mariupol i östra landet.

Minst 30 människor har dött och över 100 ska ha skadats, enligt nyhetsbyrån AP.

Enligt Ukrainas försvarsministerium genomfördes tre separata attacker mot staden. Merparten av dödsoffren var civila, bland annat en 15-årig flicka och en 5-årig pojke.

Enligt den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE avfyrades raketerna från nordöstra landet, i ett rebellkontrollerat område.

Strategiskt viktig stad

Proryska rebeller har tagit på sig attackerna. Rebelledaren Alexander Zachartjenko säger att syftet är att pressa tillbaka regeringsstyrkorna öster om Mariupol.

– I dag har vi inlett anfallet mot Mariupol, vilket är det bästa sättet som vi kan hedra våra döda på, säger han till den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

Mariupol har knappt en halv miljon invånare och är en viktig hamnstad belägen vid Azovska sjön. Via hamnen exporteras kol och stål från Donetsk. Staden är även strategiskt viktig - om rebellerna tar kontroll kan en länk mellan den Krimhalvön och Ryssland upprättas.

– Rebellerna har redan tagit flygplatsen. Och nu börjar de förstöra själva Mariupol, säger Eduard, som bor i staden, till AFP.

Nato fördömer attackerna

Ukrainas president, Petro Porosjenko, har kallat till krismöte. I ett uttalande fördömer han attackerna och lovar att ukrainskt territorium ska skyddas.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg fördömde på lördagskvällen attackerna och kallade det för en storskalig offensiv av de proryska rebellerna.

Han kräver nu att Ryssland upphör med stöd till rebellerna.

– Ryska trupper i östra Ukraina stödjer de här offensiverna med kommandosystem, luftförsvarssystem och avancerade system för att skjuta raketer, säger han enligt AP.

ARTIKELN HANDLAR OM