Skatteverket kräver miljoner – på grund av tre gram kaffe

"Jag tycker att det är korkat"

1 av 4
NYHETER

Kaféägaren krävs på miljonbelopp av Skatteverket – på grund av tre gram för mycket kaffe i espresson.

Resultatet av myndighetens hårda granskning får nu kritik från flera håll.

– Jag tycker att det är korkat. Någon har fattat det här beslutet utan att veta hur verksamheten fungerar, säger kafferostaren och butikschefen Åke Nolemo.

Skatteverket har i dagarna krävt en kaféägare på miljonbelopp efter att ha genomfört en omfattande granskning av verksamheten.

Skatteverket har först jämfört hur många gram kaffe det behövs i en kopp espresso med kaféets kaffe-inköp, och slutligen med antalet sålda koppar espresso som redovisats i försäljningssiffrorna.

Kaféägaren ska ha struntat i att redovisa över 60 000 sålda koppar kaffe konstaterar myndigheten och kräver nu ägaren på 2,5 miljoner kronor i uteblivna skatter och avgifter.

Baserat på gamla recept

Men nu får beslutet kritik. Enligt Skatteverket krävs det 8 gram kaffe för att göra en enkel espresso, en siffra som inte stämmer enligt kafferostaren Åke Nolemo och hans branschkollegor.

– När de här recepten gjordes på 1990-talet använde man en kraftigare kaffesort som gjorde att man kunde gå ner i gramantal. Men så jobbar vi inte idag, så det är helt förlegat det här.

”Normalt med svinn”

I likhet med den granskade kaféägaren säger Nolemo att en enkel espresso idag innehåller 10-11 gram kaffe.

Något som Skatteverket hade vetat om de kontaktat honom eller hans branschkollegor, men som inte har skett. Han berättar också att många kaféer har ett stort svinn när det kommer till just kaffe, och att det är helt normalt.

– Det går åt rätt mycket kaffe varje morgon, vi måste kalibrera kaffekvarnen så att det blir rätt. Vi testar ju espresson och det kan ta en tre, fyra försök innan vi tycker att den smakar bra.

Åke får testa att brygga en enkel espresso enligt Skatteverkets recept, med kravet att det ska smaka gott.

Men varken kaffekvarnen eller själva espressobryggaren kan hantera så små mängder kaffe, och efter en stund ger han upp.

– Det kommer inte gå att få den här i närheten av bra. Alls.

ARTIKELN HANDLAR OM