Hedrade dem som dog på Tahrirtorget – då sköts hon ihjäl

1 av 5 | Foto: REUTERS
Shaimaa al-Sabbagh strax efter att hon träffats av hagelsvärmen. Enligt uppgifter hålls hon om av sin kollega, som sedan greps. Hon dör strax efter att bilden tagits.
NYHETER

Shaimaa al-Sabbagh, 34, la blommor på Tahrirtorget för att hedra döda demonstranter.

Då sköts hon ihjäl av polisen.

Under söndagen är det fyra år sedan demonstrationer som samlade tiotusentals egyptier på Tahrirtorget i Kairo. Hundratals människor fick sätta livet till under protesterna mot hur landet styrdes under dåvarande presidenten Hosni Mubarak.

Shaimaa al-Sabbagh, 34, är aktiv i Egyptens socialistparti och var under lördagen på Tahrirtorget för att hedra dem som dött med blommor under en fredlig demonstration, skriver New York Times.

Nu sprids de starka bilderna som visar hur hon skjuts ihjäl av en hagelsvärm över hela världen.

Sköts på nära håll

34-åringen sköts på nära håll av en säkerhetspolis som bevakade demonstrationen, rapporterar aktivister och lokala medier.

På bilder från dödsskjutningen syns hur hon blöder från ansiktet samtidigt som hon bärs bort till en ambulans. Hon fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda, skriver norska Verdens Gang.

En talesperson för Egyptens hälsominister Hossam Abdel Ghaffar bekräftar enligt den oberoende nyhetssajten Mada Masr att Shaimaa al-Sabbagh skjutits ihjäl. Men att det skulle ha skett under en konfrontation mellan polis och demonstranter, skriver New York Times.

Ska utredas

Säkerhetsstyrkorna i Egypten har tidigare använt gummiklätt hagel mot demonstranter. Men Hany Abdel Latif, talesperson för Egyptens inrikesminister, säger till statliga nyhetsbyrån Ahram Online att polisen inte har avlossat några skott.

Och varnade egyptier för att delta i ”olagliga demonstrationer arrangerade av terroristgrupper”, enligt New York Times.

Myndigheterna i Egypten uppgav sent på lördagskvällen att Shaimaa al-Sabbaghs död ska utredas, skriver VG.

ARTIKELN HANDLAR OM