Här vajar segerflaggan över ’Syriens Stalingrad’

1 av 7
Flaggan, som är 75 meter lång, bär de röd-gröna färgerna av TEV-DEM, den politiska koalitionen som styr den semiautonoma kurdiska regionen i Syrien.
NYHETER

En 75 meter lång flagga vajar över berget Mistenur.

Nu har de kurdiska styrkorna segervittring i gränsstaden Kobane, som kallats "Syriens Stalingrad".

– Vi har slagits i varje hus, på varje gata, spillt vårt blod och förlorat våra kamrater, säger Biharin Kendal, en kvinnlig kurdisk officer, enligt Daily Mail.

Terrorgruppen IS inledde sin offensiv mot den i huvudsak kurdiska gränsstaden Kobane i september – och lyckades genast ta över stora delar.

Efter några veckors strider hissade IS sin svarta flagga stadens östra delar– och terroristerna nådde samtidigt toppen av Mistenur, de kurdiska YPG-styrkornas viktigaste position i försvaret av Kobane.

"Ett helvete"

För någon månad sedan inledde de YPG-styrkorna en stor motoffensiv, uppbackad av kurdiska peshmerga-krigare från Irak och med understöd av den USA-ledda koalitionens flygbombningar. Kvarter för kvarter har man tagit tillbaka staden – och nu har man även säkrat Mistenurs topp, enligt Daily Mail. En 75 meter lång flagga har nu hissats på toppen.

En seger som anses vara strategiskt viktig – och sannolikt kommer höja moralen i de kurdiska leden.

– När terroristerna tog Mistenur bestämde vi oss för att förvandla staden till ett helvete för dem, säger Biharin Kendal.

2000 civila kvar

Mistenur ligger vid vägen till Aleppo, som IS använt för att hämta förstärkningar till det numera sönderbombade Kobane, vid gränsen till Turkiet. Av de 50 000 invånarna finns endast 2 000 civila kvar, enligt nyhetsbyrån AP. Tusentals flyktingar finns fortfarande i provisoriska läger mellan Syrien och Turkiet.

Kurdiska styrkor kontrollerar nu runt 70 procent av staden, enligt Daily Mail.

FAKTA

YPG

"Folkets försvarsenheter", är syriska kurdistans armé. Den är sekulär och har många kvinnor – och även  araber – i sina led. Gruppen bildades 2004 men blev inte aktiv förrän det syriska inbördeskriget bröt ut, då man tog upp kampen mot både Assads regim och islamister i Syrien. Sedan en tid tillbaka slåss YPG sida vid sida med kurdiska peshmerga-styrkor, som man tidigare har sett som sina ideologiska fiender.

ARTIKELN HANDLAR OM