Flera döda på årsdagen av Tahrir-upproret

Skärpt säkerhetsläge i Egypten på årsdagen av protesterna

1 av 3 | Foto: AP
Under gårdagen sköts Shaimaa al-Sabbagh, 34, aktiv i Egyptens socialistparti, till döds på Tahirtorget i Kairo. På årsdagen av revolutionen begravdes hon.
NYHETER

Minst elva personer har dödats i Egypten i dag.

På flera håll i landet är det oroligt i samband med årsdagen av revolutionsstarten.

Samtidigt begravs Shaimaa al-Sabbagh, 34, som sköts till döds på Tahrirtorget i går – under en fredlig demonstration.

Fyra år har gått sedan revolutionsstarten i Egypten som ledde till diktatorn Hosni Mubaraks avgång. På årsdagen i fjol dödades ett dussintal människor, och även i år är läget spänt i landet.

Minst elva personer har dödats under söndagen, enligt myndigheterna.

Skjuter mot demonstranter

Under söndagsmorgonen skadades två polisen när en bomb exploderade i Kairo. Ett 20-tal bepansrade fordon har parkerats runt Tahrirtorget där anhängare till Muhammed Mursi, som tillträdde som president efter Mubarak men nu också avsatts, samlats. Vägar till torget har också stängts av. Enligt Reuters har polisen också använt tårgas mot demonstranter.

I Alexandria rapporteras säkerhetsstyrkor skjuta mot demonstranter med hagel. En man som beskrivs som islamist rapporteras ha dödats av polis vid demonstrationer på söndagen. Redan i fredags sköts en 17-åring ihjäl i staden, enligt uppgift träffades också hon av hagel från polisen.

Sköts ner i Kairo

Samtidigt begravs Shaimaa al-Sabbagh, 34, som sköts till döds på Tahrirtorget i Kairo i går.

Hon var aktiv i Egyptens socialistparti och var på plats för att hedra de hundratals som dog i oroligheterna 2011 med blommor under en fredlig demonstration. Fallet upprör många.

På bilder som sprids ser man hur hon skjuts på nära håll av en säkerhetspolis som bevakade demonstrationen, rapporterar aktivister och lokala medier.

Sedan den 25 januari 2011 har mycket hänt – och samtidigt väldigt lite.

Oroligt på årsdagen

Mubarak avgick några veckor senare. Den första årsdagen 2012 var relativt lugn, under fältmarskalk Mohamed Hussein Tantawis tillfälliga militärstyre.

Två år efteråt hade val lett till president Muhammad Mursis islamistiska styre, vilket utlöste nya protester. Flera dödsoffer rapporterades i oroligheter på årsdagen.

Och förra året hade Mursi störtats. Nu har Egypten åter en militärregim, ledd av Abd al-Fattah al-Sisi, enligt kritiker ganska lik Mubaraks styre. På årsdagen 2014 dog minst ett 30-tal människor i gatusammanstötningar.

TT-Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM