Budskapet till EU: ”Vi har fått nog”

1 av 3
NYHETER

ATEN. Giorgos, 69, har inte röstat på många år. Men i dag lägger han sin röst på oppositionspartiet Syriza. Men skälet är en aning överraskande.

– Jag vill skicka ett budskap till EU att vi greker har fått nog av åtstramningar. Vi orkar inte mer.

På tre månader har Giorgos Klidonas fått sin pension sänkt två gånger.

Inför frågan om det kan bli nya sänkningar rycker han på axlarna.

– Ingen vet. Det kan bli så.

Han suckar uppgivet.

– Alla greker är så oerhört trötta på att strama åt och strama åt, säger han och det känns nästan som han ska börja gråta.

"Jag klarar mig"

Giorgos gick i pension 2010, precis när krisen startade. Då hade han jobbat nästan 30 år som tjänsteman på miljödepartementet. Det innebär att han efter grekiska förhållanden har en relativt hög pension på dryga 12 000 kronor i månaden. För bara några månader sedan var den dryga 16 000 kronor.

– Trojkan (EU, IMF och Världsbanken) har sett till att den sänkts, säger han medan han dukar upp kaffekoppar i det hemtrevliga vardagsrummet.

– Jag klarar mig fortfarande men tänk de som har familj och en pension på bara 6 000 i månaden.

Han slår ut med händerna i en menande gest.

"De måste lyssna på oss"

Sänkningarna och en allmän ilska över de tuffa nedskärningarna har fått honom att bestämma sig för att rösta för bara femte gången i sitt liv. Att det blir Syriza beror inte bara på att de enligt opinionsmätningarna kommer att segra.

– Nästan alla är överens om att det behövs en förändring. Vi behöver hopp. Ingen annan kommer att ge oss det.

Giorgos främsta skäl för att rösta är inte grekisk politik. Han vill skicka en signal till Angela Merkel och andra inom EU som bestämmer att det räcker nu.

– De måste lyssna på oss. Vi har prövat åtstramningar i fem år nu utan att det gett något resultat. Vi måste hitta en annan väg ut. Det vore självmord av EU att inte lyssna på oss.

ARTIKELN HANDLAR OM