Boko Haram attackerar stad

Foto: AFP
HUVUDSTADEN UNDER ATTACK Militär och säkerhetsvakter sätter upp en vägspärr i Maiduguri, som ligger i delstaten Borno i nordöstra Nigeria. – Det flyger kulor överallt. Allt vi hör är ljudet av skjutvapen och explosioner, säger ortsbon Buba Kyari.
NYHETER

Panik har utbrutit i Maiduguri, huvudstad i delstaten Borno i nordöstra Nigeria. Hårda strider rasar sedan misstänkta anhängare till extremiströrelsen Boko Haram attackerat staden.

Över Maiduguri cirkulerar militärens helikoptrar och stridsplan. Vägar har stängts av, butiker bommats igen och utegångsförbud införts. Invånarna i utkanten av staden flydde på söndagsmorgonen, samtidigt som fler soldater ska ha skickats för att delta i striderna.

– Det flyger kulor överallt. Allt vi hör är ljudet av skjutvapen och explosioner, säger ortsbon Buba Kyari till nyhetsbyrån AFP.

Samtidigt uppges strider pågå i närliggande Monguno.

Har tagit kontroll över tre delstater

Islamiströrelsen har det senaste halvåret tagit kontroll över delar av tre nordliga delstater. Många har fruktat att våldshärjade Maiduguri står på tur. Som en del i sin omvalskampanj besökte president Goodluck Jonathan staden i helgen och lovade på nytt att sätta stopp för oroligheterna. Han har kritiserats för misslyckandet med att slå tillbaka mot Boko Haram.

"Be för oss"

Rachel Adamu bor i utkanten av Maiduguri.

– Be för oss, vi är i fara. Det här är en allvarlig attack, säger hon till nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt uppges omkring 190 personer som kidnappades av Boko Haram den 9 januari ha släppts och återvänt till sina hem i Yobe, skriver Reuters.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM