Wolfgang Hansson: "Solklar seger men blir en nagelbitare"

1 av 9
NYHETER

Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson följer det grekiska valet på plats i Aten.

– Att Syriza har vunnit är solklart. Frågan är nu om de får egen majoritet - i så fall blir det en konfrontation med EU.

Hur är stämningen i Aten?

– Vid Syrizas partihögkvarteret var det ganska dämpat med tanke på att partiet verkar gå mot en jätteseger. De som firar mest var italienska kommunistpartiet som har representanter på plats som hejar på. Nu befinner vi oss vid Klafmanostorget där Syriza har satt upp ett stort tält. Det börjar strömma till folk som viftar med flaggor. Bilar kör runt och tutar.

Vad betyder det för Grekland om Syriza vinner?

– Om de får egen majoritet är det verkligen ett politiskt jordskred. Innan 2009 hade Syriza under fem procent av rösterna. Den här prognosen visar en desperation som grekerna känner - de är beredda att testa vad som helst för att få till en förändring.

Vad händer om de inte får egen majoritet?

– Då kommer de bli tvungna att ta in något av småpartierna. Då kommer det finnas en återhållande faktor när de ska förhandla med EU och IMF.

Hur kommer en seger att mötas av EU?

– Syriza är segertippade så det kommer inte komma som en chock. Men får de egen majoritet kommer det att bli en konfrontation med EU. EU kommer markera att man inte kommer att lägga sig platt för Syrizas krav om att skriva av lånen till landet.

När kan vi vänta oss att valresultatet kommer?

– Runt klockan 22-23 svensk tid. Men det kan ta tid innan man vet med säkerhet om Syriza får egen majoritet. Flera vallokalsundersökningar har presenterats och de skiljer sig åt. Spannet är mellan 146 och 158 platser i parlamentet. 151 platser krävs för egen majoritet.

– Men att de vunnit valet är solklart - annars skulle alla valundersökningar ha helt fel.

ARTIKELN HANDLAR OM