Blodprovsliga härjar hos äldre

1 av 4 | Foto: ANDREAS HILLERGREN
Anna-Maria har blivit bestulen på sin smycken i bostaden då förövarna uppgav sig för att vara sjukvårdspersonal och behövde ta ett blodprov.
NYHETER

De ringer upp äldre och säger att de behöver ta ett blodprov på dem.

När pensionären sticks i fingret passar tjuvarna på att länsa bostaden på värdesaker.

91-åriga Anna Maria råkade ut för den hänsynslösa blodprovsligan.

– Jag blev av med alla mina smycken och min plånbok, säger Anna Maria.

I Skåne härjar just nu en hänsynslös blodprovsliga. De misstänks ligga bakom flera stölder hemma hos äldre personer under den gångna veckan. Genom att ringa upp ensamma äldre och utge sig för att vara från sjukvården lurar man sig in och stjäl värdesaker. 91-åriga Anna Maria är en av de som ska ha råkat ut för blodprovsligan.

– Han ringde upp mig på telefonen och sa att han var på väg hit i bil för att ett blodprov, säger hon.

Anna Maria trodde att det var någon form av rutinkontroll.

Hon blev misstänksam

När det ringde på dörren släppte Anna Maria in mannen som gav ett stiligt och välkammat intryck. De satte sig i hennes kök men när han plockade fram sin utrustning blev hon misstänksam.

– Han visste inte vilket finger han skulle sticka i och utrustningen var ploj. Det vet jag eftersom jag själv är sjuksköterska.

Samtidigt som mannen höll på med blodprovet henne hörde hon ljud ute i hallen. Hennes omedelbara reaktion var att resa sig och se efter vad som var på gång. Men mannen stod i vägen så att hon inte kunde röra sig. När han hade gått upptäckte hon att hon blivit bestulen på kontanter och på alla sina smycken.

Vill varna andra

Efter inbrottet har Anna Maria blivit mer vaksam när personer som ringer på.

– Jag är så arg på mig själv att jag släppte in honom. Det är bra att ni skriver om det i tidningen så att inte andra luras av de här männen, säger hon.

Polisen i Skåne har fått in två anmälningar om den misstänkta blodprovsligan.

– Det är ett ganska fult sätt att lura sig in hos äldre. Vi har tidigare även haft fall där man säger att man är från hemtjänsten, säger Maya Forstenius, informatör hos polisen i Skåne.

Nytt sätt att luras

De som har råkat ut för ligan har uppgett att det är en välkammad man mellan 20 och 40 år som ringer på och vill ta blodprov. När de sedan är upptagna med blodprovet ska en kumpan ha gått in bostaden och stulit värdesaker. Ligan ska ha kommit över smycken och kontanter.

– Jag har aldrig hört talas om att man använder blodprov som en förevändning för att ta sig in hos äldre. Vi uppmanar alla som har blivit utsatta för något liknande att höra av sig till polisen, säger Maya Forstenius.

ARTIKELN HANDLAR OM