Valsegrare i koalition med nationalisterna

NYHETER

Det lilla nationalistiska högerpartiet Oberoende greker bildar koalition med segrarna i nyvalet, Syriza. Det uppger Oberoende grekers ledare Panos Kammenos efter ett möte med Syrzialedaren Alexis Tsipras, enligt AFP.

I strålande sol vaknar grekerna upp till en ny politisk verklighet – en där deras krisande land ska styras av vänsterpartiet Syriza och dess ledare Alexis Tsipras.

På Syntagma-torget i centrala Aten, ett stenkast från parlamentet, är tidningsförsäljaren Spiros Lemberis nöjd.

– Försäljningen går bra i dag. Vi säljer ovanligt mycket, säger han till TT:s utsände från den lilla tidningsbod han driver.

Förstasidorna i de grekiska morgontidningarna spar inte på trycksvärtan när det gäller bilder och rubriker efter Syrizas storseger i nyvalet. Som många i Grekland hoppas Spiros Lemberis på att den nya vänsterregeringen ska göra saker och ting enklare för de greker som drabbats av den djupa ekonomiska krisen, med massarbetslöshet och en statsapparat som tvingats ta hjälp från EU och IMF för att inte tvingas ställa in betalningar som följd.

– Vi får se. Det är svårt att tänka sig att det kan bli mycket sämre än vad det har varit, säger han.

Koalitionspartner?

Rösträkningen efter nyvalet pågick långt in på småtimmarna. Enligt AFP har Syriza säkrat 149 av de 300 platserna i parlamentet (inklusive de 50 extra parlamentsmandat som det största partiet får enligt vallagen), och är därmed bara två platser från egen majoritet. En koalitionsregering, under ledning av Alexis Tsipras, tar därmed över styret i krislandet.

Trots Syrizas storseger bildar partiet koalition med Oberoende greker, som gjort klart att de motsätter sig den åtstramningspolitik som präglat Grekland sedan landet på randen till konkurs tvingades be om nödlån från EU och IMF för att klara finanserna för snart fem år sedan.

Tre dygn

Nästa steg i regeringsbildningen är att Greklands president Karolos Papoulias ger Tsipras i uppdrag att försöka bilda en regering. Tsipras väntas inom kort besöka Papoulias och hålla konkreta samtal om möjliga samarbeten.

Enligt Greklands grundlag har det största partiets ledare tre dygn på sig att försöka få en regering på plats. Misslyckas man får även nummer två i valet – högerpartiet Ny demokrati med Antonis Samaras som enligt preliminära siffror fick 27,9 procent av rösterna – en chans under tre dygn. Detsamma gäller det tredje största partiet – som såg ut att bli nynazistiska Gyllene gryning med drygt 6 procent av rösterna.

Finansministrar samlas

Samtidigt som regeringsbildningen tar vid i Grekland samlas eurozonens finansministrar i Bryssel för ett möte där frågan om villkoren för fortsatt stöd till krislandet väntas dominera diskussionerna.

Statskassan i Grekland ser enligt bedömare ut att ta slut senare i år, vilket skulle innebära inställda betalningar av löner och pensioner eller att landet slutar betala skuldräntor och amorteringar på sin gigantiska statsskuld på 320 miljarder euro, vilket motsvarar 176 procent av landets BNP.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM