Kobane befriat från IS

1 av 2 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Kobane har förvandlats till en spökstad under tiden slaget om staden har stått. (Bilden är från november förra året.)
NYHETER

Terrororganisationen IS har drivits tillbaka ur den kurdiska staden Kobane.

Efter fyra månaders strider börjar nu flyktingar återvända till den sönderbombade staden.

Sedan september förra året har IS attackerat den strategiskt viktiga staden Kobane på gränsen mellan Syrien och Turkiet.

Omkring 200 000 människor har tvingats att fly från sina hem. Många av dem har levt i provisoriska läger vid gränsen alldeles intill de pågående striderna.

Trots att den USA-ledda koalitionen har bombat de framryckande IS-styrkorna i området har de lyckats att inta, och hålla, stora delar av Kobane.

Striderna över

Anfallen mot staden har skett från tre håll och stora delar av bebyggelsen är nu helt raserad.

Men under måndagen kom beskedet att striderna i staden snart är över. De kurdiska styrkorna, som främst består av soldater från gerillagrupperna YPG och Peshmerga, säger sig nu ha drivit IS på flykt. Kurderna säger sig nu kontrollera minst 90 procent av staden.

Terrorgruppens svarta flagga som synts på berget Mistenur ovanför Kobane sedan oktober har nu bytts mot en lång vimpel med de kurdiska färgerna.

Under höstens och vinterns strider har IS också lagt under sig omkring 300 byar i regionen i takt med att människor flytt i panik.

1 600 döda

Det är fortfarande osäkert om IS nu kommer att dra sig tillbaka helt från regionen eller om de planerar nya offensiver.

– Vi rör oss försiktigt framåt eftersom de kan ha minerat vägen efter sig, säger talespersonen för de kurdiska styrkorna, Idris Nassan, till Reuters.

Sedan den 23 september har koalitionen genomfört närmare 2000 flyganfall mot terrornätverket. 80 procent av attackerna över Syrien har skett i området runt Kobane.

1600 personer har dödats i striderna om Kobane, varav 1075 ska vara IS-anhängare, enligt nyhetsbyrån AP.

ARTIKELN HANDLAR OM