Så påverkas din ekonomi av Greklandskrisen

Foto: PER BJÖRN
Nu kan det bli billigare att turista i Grekland.
NYHETER

Försvagad export, dyrare resor och osäker finansmarknad.

Så slår Greklandskrisen mot svenskarnas plånböcker.

– Det lägger sig som en våt filt över ekonomierna, säger Annika Creutzer, privatekonomisk expert.

Alexis Tsipras och Syrizas vann en jordskredsseger i det grekiska valet. Nu återstår ett osäkert läge - Tsipras förhoppningar om ökade löner och pensioner, fler jobb i offentlig sektor och en halvering av landets statsskuld kan stöta på motstånd i EU.

”Som en våt filt”

Även Sverige kan komma att påverkas av förhandlingarna. Krisen riskerar bland annat att slå mot den svenska exporten, menar Annika Creutzer.

– Det här leder till en oro i Europa. Man kan säga att det lägger sig som en våt filt över ekonomierna. Och även om inte Sverige ingår i euro-samarbetet så handlar vi med euro-ekonomer. När euro-länderna slutar köpa varor så påverkas ju svensk export och därmed svenska jobb.

Samtidigt tros euron bli mindre värd i förhållande till amerikanska dollar. Det gör att det blir dyrare att flyga till USA och andra länder med dollarstyrda ekonomier.

– Dessutom, om dollarn stärks så slår inte oljeprissänkningar igenom på bensinen. Skulle oljepriserna sjunka i USA skulle svenskarna ändå gå miste om prisfallet, säger Annika Creutzer.

Kan bli billigare att turista i Grekland

Men krisen kan få positiva effekter  - främst för svenska Greklandsturister.

– Det vi kan se är att kronan förstärks mot euron. Efter det nuvarande läget i Grekland lär det fortsätta. Det är positivt för turisterna som kan resa och röra sig billigare i Europa, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Men läget är fortfarande osäkert. De som har planer på att köpa sommarhus i värmen kan tjäna på att vänta.

– Om Grekland går ur euron kan det ju bli mycket billigare. Samtidigt, om de stannar kvar i valutaunionen men euron försvagas blir det också billigare. Så det kan vara klokt att avvakta, allt är lite vanskligt just nu, säger Arturo Arques.

ARTIKELN HANDLAR OM