Polisen varnar: Så kapas din bil på tre sekunder

Knepet som varken syns eller hörs – så skyddar du dig

NYHETER

Tjuvarna manipulerar signalen från din bilnyckel med flera olika metoder.

Nu befarar polisen att tillvägagångssätten blir vanligare i Sverige. Maria blev utsatt på Djurgården i Stockholm.

– Det är höjden av fräckhet, vi blev av med saker för tiotusentals kronor utan en skråma på bilen, säger hon.

Har du drabbats? Kontakta Aftonbladet

Maria Sultan och hennes vänner parkerade på Djurgården i Stockholm i maj förra året för en heldag på nöjesfältet Gröna Lund. De låste bilen och kände på handtagen. Men signalen från nyckeln kopierades med ett enkelt klick från tjuvar som väntade i närheten.

– Vi hade lämnat allt i bilen eftersom man inte vill bära runt på massa saker inne på nöjesfältet, så vi blev av med väskor, id-kort, jackor och hemnycklar, säger hon. När de ringde polisen bekräftades att den här typen av inbrott i bilar hade förekommit i området.

Metoden blir vanligare

Nu vill polisen i Stockholm varna för den här typen av bilinbrott efter ett antal anmälningar från olika platser.

Det finns två olika metoder att manipulera ditt billås. Det enklaste och billigaste alternativet är att en störningssändare blockerar din signal så att bilen inte låser sig när du trycker på knappen.

Ett dyrare och mer avancerat alternativ är att din signal kopieras och då kan bilen låsas upp bara sekunder efter att du i godan ro gått för att uträtta ett ärende.

– Det händer oftast på platser där det är mycket liv och rörelse, till exempel vid en stormarknad eller en bensinmack. Då hör man kanske inte heller klicket när bilen låser sig, säger kriminalinspektör Lars Stervander som arbetat med bilstölder i över 25 år. När Brottscentralen träffar honom visar han hur tjuven slår till.

Viktigt att känna på låset

Det bästa sättet att skydda sig från inbrott eller bilstöld är att känna så att bilen verkligen är låst. Men med nya nycklar kan det bli ett problem.

– Nu för tiden kan man ha nyckeln i fickan och bilen låser upp sig om man är nära, då är det nog väldigt få som lämnar nyckeln 30 meter bort och går tillbaka för att känna på dörrarna, säger Dan Falconer på försäkringsbolaget If.

Lämna inte saker i bilen

Det är också viktigt att inte lämna värdesaker i bilen även om man bara ska vara borta en kort stund.

– Det kan vara en laptop eller sportutrustning, man ska inte lämna det även om man tänker att det bara är några minuter. Man kan också titta sig omkring så att ingen står i närheten och lurpassar, säger Lars Stervander.

I vissa fall kan det också vara så att man blir av med hela bilen.

– Ja, den här utrustningen som slår ut signalerna är dyr och det är ofta utländska ligor som kommer hit. I vissa fall tar man hela bilen, i andra fall gör man inbrott, säger Lars Stervander.

Svårt att få ersättning

Om du haft ett inbrott i din bil som inte syns kan det bli svårt att få ersättning från försäkringsbolagen.

– Bevisbördan ligger hos fordonsägaren. Det kan vara svårt att bevisa att bilen varit låst eller att man fått en spärrad signal. Och då är det svårt att få ersättning, säger Dan Falconer.

Maria Sultan fick tillbaka en del från sin försäkring men är besviken på att systemen inte är säkrare.

– Om man köper en dyr bil förväntar man sig att det är säkert när man låser den. Det klart att man är mer orolig efter en sådan här händelse, säger hon.

FAKTA

Så går det till

Personen som vill kapa signalen från din bilnyckel står runt 10 meter från ditt fordon. Man kan antingen störa signalen så att din bil inte låser sig eller spela in den och använda den till att låsa upp bilen efter att du lämnat platsen. Det finns olika tekniska apparater för att manipulera bilnycklar, i och med att tekniken utvecklas kan man numera använda till exempel en mobiltelefon. Apparaterna är fortfarande förhållandevis dyra och i första hand används de inom organiserad brottslighet.

Så skyddar du dig

Se till att din bil är låst när du lämnar den, känn på dörrarna.

Håll utkik vilka som står i närheten.

Lämna inga värdesaker även om du är borta en kort stund.

ARTIKELN HANDLAR OM