Ny vändning i skolgårdsdådet

1 av 11 | Foto: PRIVAT
17-årige Michael de Vera knivskars i halsen med en flaska på skolgården vid Linnéskolan i Malmö den 6 augusti förra året. Just nu pågår rättegången mot en 16-åring och en 14-åring som åtalats för mord.
NYHETER

MALMÖ. Efter Aftonbladets granskning av mordfallet har åklagare nu öppnat en nedlagd utredning.

En misstänkt misshandel ett år innan Michael de Vera dödades på skolgården kan kasta nytt ljus över fallet.

– Vi kommer kalla till nya förhör, säger åklagaren Anders Petersson.

Den 6 augusti dödades 17-årige Michael de Vera på en skolgård i stadsdelen Limhamn, Malmö. En 14-åring och en 16-åring är misstänkta för mord och har ställts inför rätta vid Malmö tingsrätt.

I Aftonbladets granskning av mordfallet har det framkommit nya uppgifter som kan förklara varför pojkarna slogs – och varför det gick så långt att en av dem dog. 16-åringen och den nu döde Michael de Vera ska ha varit ovänner länge. Men enligt Aftonbladets källor ska situationen ha blivit värre efter en händelse 2013. Då gick Michael de Vera och en kamrat hem till den nu mordmisstänkte 16-åringen. Där blev de Vera misshandlad. Han polisanmälde händelsen och pekade ut 16-åringens pappa som gärningsman. Men pappan uppgav i förhör att det var pojkarna som slogs och att han bara hade särat på dem. Kort därefter lades utredningen ner.

Osämjan mellan de två pojkarna uppges ha växt efter misshandeln. 16-åringen ska enligt källor ha sagt till kamrater att det var han som hade gett den äldre killen rejält med stryk. Vilket ska ha gjort Michael de Vera frustrerad. Dagen då Michael de Vera dog tyder mycket på att pojkarna ville göra upp en gång för alla. Inför ett tiotal kamrater slogs de tills Michael de Vera blev skuren i halsen.

Den 15 januari publicerade Aftonbladet ett sms där 16-åringen erkänner att hans far var inblandad i misshandeln i maj 2013. En viktig pusselbit – menade vice chefsåklagare Jenny Lindell som då förklarade att hon skulle se om det gick att öppna fallet igen.

Nu har det nedlagda misshandelsfallet öppnats.

– De här nya uppgifterna har betydelse för utredningen. Därför är det motiverat med en ytterligare utredning, säger åklagare Anders Petersson, som har tagit över ärendet.

Han har begärt att få ta del av sms-konversationen och uppger att han kommer att gå vidare med det bevismaterialet. Det är också aktuellt att hålla nya förhör.

– Mannen som var misstänkt tidigare ska höras igen. Min intention är att det ska ske så snart som möjligt, säger Anders Petersson.

ARTIKELN HANDLAR OM