Man skjuten till döds – framför skolbarn

Misstänkt larmade själv polisen

1 av 12
NYHETER

Sex skolbarn på väg till samma skola blev vittnen till en dödsskjutning i Vaxholm, utanför Stockholm, under tisdagsmorgonen.

Gärningsmannen sköt en annan man - sedan larmade han polisen själv.

Nu är grannarna i chock:

–Det här är vanligtvis ett lugnt område. Det känns hemskt att någon kan ta till vapen bara så där, säger en kvinna till Aftonbladet.

Strax före klockan åtta på tisdagsmorgonen ringde en man i 25-årsåldern till polisen och uppgav att han skjutit en man i Vaxholm utanför Stockholm. Uppringaren trodde då inte att mannen var vid liv.

– Personen ringer in och berättar att han har skjutit en annan person och säger var det har skett, säger Christer Sandström, informationsansvarig vid polisområdet Roslagen.

Misstänkt för mord

När polisen kom till platsen låg ett vapen på marken. Där låg också den skjutne mannen. Död. Också han ska vara i 25-årsåldern.

Mannen som ringde polisen var kvar på platsen och överlämnade sig själv.

– Han gjorde sig till känna genom att lyfta upp armarna, säger Christer Sandström.

Polisen inledde en förundersökning gällande mord alternativt dråp. Vid 11-tiden annhölls mannen, misstänkt för mord.

Vid halv två på tisdagseftermiddagen hade polisen ett förhör med den misstänkte mannen. Advokat Martin Cullberg har utsetts till mannens advokat.

– Jag kan inte kommentera förhöret vidare. Det jag kan säga är att personen fortfarande är anhållen, säger Cullberg till Aftonbladet vid 15-tiden.

I nuläget har polisen ingen klar motivbild till mordet.

– Nej, undersökningen pågår och vi jobbar så brett som möjligt. Bara för att vi till synes vet vad som har hänt, så kan vi inte vara säkra, säger Christer Sandström.

Skolbarn såg skjutningen

Enligt polisen ska sex skolbarn i 10-12-årsåldern som varit på väg till samma skola blivit vittnen till händelsen.

– De är omhändertagna av skolpersonal och kommer att höras av barnutredare under dagen. Det primära just nu är att ge stöd, säger Christer Sandström vid 11-tiden.

Aftonbladet har pratat med ett par som bor i närheten av brottsplatsen. Mannen säger att han vaknade av två skott.

– Jag hörde två smällar i morse. Först trodde jag att det var fyrverkerier men när helikoptern kom förstod jag att det hade hänt något.

Kvinnan i paret berättar att hon är i chock:

– Det här är vanligtvis ett lugnt område. Det känns hemskt att någon kan ta till vapen bara så där.

Såg hur mannen ringde

En annan kvinna berättar att hon pratat med en anhörig - som såg hela händelsen ifrån sin lägenhet.

– Hon berättade att hon hörde ett skott och tittade ut genom fönstret. Då såg hon gärningsmannen som stod på parkeringen och bredvid honom låg en man. Hon såg också hur gärningsmannen tog upp en telefon och ringde någon, samtidigt som skolbarn gick alldeles bredvid, säger kvinnan till Aftonbladet.

Upprättar samlingsplats

Den döde mannen ska ha hittats på en parkeringsplats vid ett hyreshusområde i centrala Vaxholm. Parkeringsplatsen och hela gatan har spärrats av och polisen knackar dörr i området. Ett vitt tält har ställts upp över parkeringen och vid 12-tiden höll polisens tekniker fortfarande på att undersöka platsen.

– Tekniska undersökningen på plats fortgår. Vi kommer att ta ut ett mobilt poliskontor som kommer att finnas på plats vid 14. Då kan vi samla in ytterligare uppgifter från allmänheten, säger Christer Sandström.

Offrets och gärningsmannens lägenheter kommer att genomsökas under dagen och under morgonen kontrollerade polisen alla bilar som lämnade ön Vaxholm, strax utanför Stockholm.

"Läskigt att det händer här"

Fredrik Sundberg, 29, har bott i området i fyra år. Vid 07.30-tiden i morse passerade han platsen där mannen senare hittades död.

– Jag såg inget konstigt då, det var först när jag kom till jobbet som jag hörde vad som hänt. Det är läskigt att det händer här i lilla Vaxholm. Jag har aldrig varit med om något sådant.

Enligt Aftonbladets uppgifter är varken den misstänkte eller offret kända av polisen för tidigare brottslighet. Vid 12-tiden höll polisen på att underrätta anhöriga, enligt Christer Sandström.

ARTIKELN HANDLAR OM