Flera döda i terrordåd mot lyxhotell

Lokal gren av Islamiska Staten tar på sig attacken

1 av 5
NYHETER

Jihadister detonerade en bilbomb utanför ett lyxhotell i Tripoli – sedan stormade de byggnaden.

Åtta personer dödades, däribland fem utländska medborgare.

Efter attacken detonerade angriparna sina bombbälten och dog.

Minst nio personer uppges ha dödats sedan beväpnade män stormat ett lyxhotell i Libyens huvudstad Tripoli. Bland de döda finns fem utlänningar, uppger säkerhetskällor för lokal tv.

En lokal gren av jihadistgruppen Islamiska staten (IS) har på Twitter tagit på sig dådet, enligt analysgruppen Site, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Tog gisslan

Attacken inleddes med en bilbomb. En vakt dog av den medan två andra sköts ihjäl. Angriparna tog sig in på hotellet och tog en gisslan, men ska sedan ha detonerat sina bombbälten efter att libyska styrkor omringat byggnaden. De tre angriparna dog, tillsammans med den gisslantagna, enligt nyhetsbyrån AFP.

Hotellet är populärt bland regeringstjänstemän och diplomater, men det är oklart hur många som befann sig där under attacken. Angriparna tog sig till våning 24, som vanligtvis används av Qatars representation i Libyen.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini kallar i ett uttalande attacken för "ytterligare ett förkastligt terrordåd som är ett slag mot arbetet med att skapa fred och stabilitet i Libyen".

För fredssamtal

En ny omgång av FN-medlade fredssamtal mellan landets rivaliserande parter inleddes i Genève i måndags. Förhoppningen är att nå en färdplan för att bilda en samlingsregering.

Omar al-Hassi, som leder en av de två rivaliserande regeringarna som kämpat om kontroll över Libyen, befann sig på hotellet men lyckades ta sig i säkerhet. al-Hassis regering konkurrerar med den internationellt erkända regering som leds av premiärminister Abdullah al-Thani, som bildades efter parlamentsvalen i juni men som sedan tvingats lämna Tripoli.

Det strandnära hotellet vid Medelhavet hade gäster från bland annat Italien, Storbritannien och Turkiet, var i stort sett utrymt vid attacken, enligt nyhetsbyrån AP. Det Malta-ägda hotellet är också där FN håller sina möten för stöduppdraget i Libyen. Samma hotell var under attack även under 2013 när en före detta premiärminister blev bortförd.

Kontrolleras av Libysk gryning

Tripoli kontrolleras av en grupp som kallar sig Libysk gryning, som tog över makten över staden i augusti förra året. Gruppen återinstallerade det tidigare parlamentet och tvingade den internationellt erkända regeringen att verka från landets östra delar.

Den av milisen stödda premiärministern Omar al-Hassi bor vanligtvis på hotellet, men var inte där under tisdagen, säger den anonyme hotellarbetaren.

Efter dödandet av Libyens diktator Muammar Gaddafi 2011 har landet slitits bland konkurrerande miliser och stammar som slåss om makten. Med två rivaliserande regeringar och parlament – som backas upp av olika miliser – har huvudstaden Tripoli varit utsatt för en serie bilbomber och skottlossning i turbulensen.

TT-Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM