Planetfynd förändrar synen på liv

Foto: NASA
Det är Nasa:s Kepler-rymdteleskop som ligger bakom upptäckten. Kepler är ingen nybörjare när det gäller att upptäcka planeter i yttre rymden. Än så länge ligger rymdteleskopet bakom upptäckten av 4 000 planetkandidater varav 1 012 har blivit bekräftade som planeter.
NYHETER

Fem planeter i jordstorlek i ett solsystem som cirkulerar kring en stjärna i en avlägsen del av Vintergatan.

Det har fått astronomer att höja på ögonbrynen.

Och hoppas på utomjordiskt liv.

Det är Nasa:s Kepler-rymdteleskop som ligger bakom upptäckten. Kepler är ingen nybörjare när det gäller att upptäcka planeter i yttre rymden. Än så länge ligger teleskopet bakom upptäckten av 4 000 planetkandidater varav 1 013 har blivit bekräftade som planeter, skriver Nasa.

Det är ett brittiskt forskarlag, som med hjälp av Kepler, gjort fyndet av fem nya planeter, skriver The Independent.

Så vad är speciellt med det här fyndet? Det är det äldsta solsystemet med nära-jorden-stora planeter som hittats. Det är drygt 11,2 miljarder år gammalt, universum är ca 14 miljarder år gammalt. Vår "bebis" till solsystem är 4,5 miljarder år gammalt.

25 procent mindre stjärna

Planeterna rör sig nära en stjärna som är cirka 25 procent mindre än vår sol. Enligt forskarna är just de här planeterna för nära sin stjärna för att kunna hysa liv, men de pekar tillsammans på något annat.

– När jorden skapades var planeterna i det här systemet redan äldre än vad jorden är i dag. Nu vet vi att jordliknande planeter har skapats under universums nästan 14 miljarder år gamla historia. Det ökar förhoppningarna om uråldrigt liv, säger Tiago Campante på University of Birmingham till Independent.

När de fem planeterna passerade mellan teleskopet och sin stjärna, Kepler-444, skapades små ljusfluktuationer. Genom att undersöka ljudrörelser som fastnat inuti i stjärnan kunde forskare fastställa planeternas storlek och ålder. Tekniken kallas för asteroseismologi (se faktaruta).

FAKTA

Asteroseismologi

Används för att studera stjärnors inre med seismiska mätningar. Forskare analyserar tiden för svängningar på stjärnans yta, vilket påverkar förhållandena i stjärnans inre. Då går det att få reda på bland annat stjärnans ålder.

Källa: asteroseismology.org

ARTIKELN HANDLAR OM