Mamman vädjar för sin sons liv

1 av 9
NYHETER

Den kidnappade japanska journalisten Kenji Goto dödas inom 24 timmar av IS om inte en dödsdömd jihadist först släpps fri i Jordanien.

Gatos mamma vädjar nu om sonens liv samtidigt som deadlinen närmar sig.

Nu kommer uppgifter om att en fångutväxling kan vara på gång.

Kampen med att försöka befria den japanska frilansjournalisten Kenji Goto och den jordanska piloten Muath al-Kaseasbeh blev akut i går. Då utfärdade Islamiska staten (IS) ett ultimatum.

De dödas inom 24 timmar, sent på onsdag kväll japansk tid, om inte en en kvinnlig, dödsdömd jihadist släpps ur jordanskt fängelse. Den irakiska jihadisten Sajida al-Rishawi är livstidsdömd i Jordanien för hennes inblandning i ett terrordåd 2005, då 60 människor dog på ett hotell.

Vid lunchtid på onsdagen kom en flash från nyhetsbyrån AFP om att en fångutväxling är på gång:

"Jordanien är redo att släppa jihadist i utbyte mot pilot", skrev AFP, och hänvisade till uppgifter i jordansk tv.

”Bara lite tid kvar”

Gotos mamma, Junko Ishido, vädjar för sonens liv. Hon läste upp sin vädjan till premiärminister Shinzo Abe inför reportrar i Japan, uppger nyhetsbyrån AP.

– Snälla rädda Kenji.

Hon bad Abe att jobba tillsammans med Jordaniens regering för att spara hennes sons liv och tillade:

– Kenji har bara lite tid kvar.

Ultimatum från IS

IS släppte ultimatumet i ett videoklipp som uppges visa Goto och al-Kaseasbeh. Den japanska frilansjournalisten Kenji Goto tillfångatogs av IS i oktober. Han var på plats i Syrien för att försöka rädda den 42-årige japanen Haruna Yukawa, som kidnappades av IS i somras och som nyligen mördades av IS.

Goto säger i den släppta videon att han och den jordanska piloten Muath al-Kaseasbeh kommer att dödas inom 24 timmar om inte den irakiska jihadisten släpps ur fängelset. Först ska piloten dödas, därefter japanen.

”Tuff situation”

Den japanske premiärministern Shinzo Abe kommenterade videon enligt följande:

- Även om detta är en tuff situation, så är vi oförändrat inriktade på att söka den jordanska regeringens hjälp för att säkerställa ett tidigt befriande av Goto.

Den 26-årige piloten Muath al-Kaseasbeh tillfångatogs sedan hans jordanska F-16-flygplan kraschlandat nära IS  de facto-huvudstad Raqqa i december. Han är den första piloten ur den USA-ledda flygkoalitionen som tillfångatagits. I Jordaniens huvudstad Amman har 200 av pilotens familjemedlemmar demonstrerat utanför premiärmininsterns kontor.

ARTIKELN HANDLAR OM