Jordanien redo att släppa jihadist

1 av 2 | Foto: REUTERS
Sajida al-Rishawi dömdes till döden av jordansk domstol 2006 för inblandning i ett trippelbombdåd i Amman som dödade 60 personer.
NYHETER

Jordanien är redo att släppa en dödsdömd jihadist i utbyte mot den jordanske pilot som är fånge hos jihadistgruppen Islamiska staten (IS), enligt en jordansk talesperson.

Kvinnan dömdes till döden av jordansk domstol 2006 för inblandning i ett trippelbombdåd i Amman som dödade 60 personer.

IS har hotat att döda piloten och en japansk journalist, Kenju Goto, om inte kvinnan släpps.

– Jordanien är berett att släppa fången Sajida al-Rishawi om den jordanske piloten löjtnant, Maaz al-Kassasbeh, släpps och hans liv sparas, sade en talesperson för regeringen i statlig tv, enligt Reuters.

Han nämnde inte den japanske journalisten.

Piloten förekommer i samma video från IS som Kenji Goto. I videon, publicerad på flera jihaidstiska hemsidor, syns ett foto av Goto, som i sin tur håller i en bild av den jordanske piloten. Piloten greps av IS efter att hans stridsplan störtat i Syrien under ett uppdrag.

Japanske premiärministern Shinzo Abe ser situationen som "extremt allvarlig" och säger att regeringen är enig om att arbeta för att Goto ska friges.

Junko Ishido, mor till Goto, vädjar för sin sons liv. I ett brev som Junko Ishido läste upp på en presskonferens underströk hon att hennes son inte är någon fiende till islam.

Japan har bett Jordaniens regering om hjälp, och Abe manar ministrar att "vidta alla möjliga åtgärder för att garantera säkerheten för japanska medborgare hemma och utomlands".

TT

ARTIKELN HANDLAR OM