Två häktade för ”gangstermord”

1 av 8 | Foto: P-O SÄNNÅS
Ett flertal skott avslossades rakt in i bilen när en 32-årig man sköts ihjäl i Sollentuna i november.
NYHETER

Två personer har häktats för det brutala mordet i Sollentuna i november då en 32-årig man avrättades i sin bil.

De misstänkta männen greps tidigare i veckan.

Dödsskjutningen sätts i samband med en rad mord i Stockholmsområdet förra året.

Det var på eftermiddagen den 25 november som polisen kom till adressen i Sollentuna. Vittnen hade hört en rad smällar och på platsen hittades en 32-årig man svårt skadad i sin bil, en exklusiv Audi. Mannen avled senare till följd av sina skador.

En boende i området blev vittne till mordet och beskrev händelsen för Aftonbladet:

– En Mercedes körde upp bredvid Audin så de stod med förarfönstren mot varandra, sedan avlossade han sju eller åtta skott rakt in i Audin.

Nekar till brott

På onsdagen häktades två personer för mordet. Männen, 32 och 33 år gamla, är misstänkta på sannolika skäl, men nekar till brott.

– Vid första anblick kan åklagarens bevisning te sig intressant, men om man skär i det märker man att det är ganska innehållslöst, säger 32-åringens advokat Slobodan Jovicic.

Han vill inte gå in på om hans klient har alibi för morddagen.

– Jag kan bara konstatera att det är väldigt lätt att bli häktad i dag, min klient är motiverad och ska gå rakryggad ur det här.

De två männen anhölls i sin frånvaro redan den nionde januari, men greps först i måndags. Förutom mordet är de också misstänkta för grova vapenbrott.

Ytterligare tre män sitter häktade som misstänkta för medhjälp till mordet.

Stort säkerhetspådrag

Häktningsförhandlingen hölls under stort säkerhetspådrag i Attunda tingsrätt på onsdagen. Personal från polisens piketenhet vaktade både i och utanför tingssalen beväpnade med automatvapen.

När de två misstänkta personerna fördes till häktet eskorterades kriminalvårdens bilar av flera polispatruller.

Flera brutala våldsbrott

Onsdagens häktning är ett led i polisens och åklagarens arbete med att klara upp en lång rad brutala våldsbrott i Stockholms undre värld förra året.

Enigt uppgift till Aftonbladet ska den döde 32-åringens namn ha figurerat i anslutning till flera mord.

I september förra året sköts en av mannens vänner till döds i Axelsberg. Det mordet tros ha varit en hämnd för dödsskjutningen av en 51-årig mångmiljonär på Djurgården förra våren.

FAKTA

Gangstermord i Stockholm förra året

29 mars, Albano-området, Norra Djurgården, Stockholm

 En 51-årig mångmiljonär och ägare till flera hyresfastigheter, hittas skjuten i baksätet på sin lyxbil, en Audi A8.

Den silverfärgade bilen stod parkerad på Albanoområdet intill ett koloniområde.

Mannen var vd och drev flera fastighetsbolag i Stockholmsområdet. Förra året deklarerade han kapitalinkomster på nästan 80 miljoner kronor.

14 maj, Kungsgatan, Stockholm

 Rånaren René Akofely, 38, hittas på morgonen den 14 maj i ett trapphus i en kontorsbyggnad på Kungsgatan nära Hötorget i centrala Stockholm. Akofely låg på första våningen, skjuten i huvudet.

René Akofely dömdes 2009 till sju års fängelse för ett väpnat rån mot postterminalen i Göteborg. Han blev villkorligt frigiven våren 2013. Akofely var även misstänkt för delaktighet i det stora rånet på Arlanda 2002 då över 40 miljoner kronor stals. Han åtalades för häleri men åtalet ogillades.

13 september, Axelsberg, Hägersten

 En 28-årig man och 22-årig kvinna hittas skjutna till döds i ett garage i stadsdelen Axelsberg i Hägersten i södra Stockholm. 28-åringen hade förekommit som misstänkt i utredningen om Albano-mordet. Den 51-årige mångmiljonären som mördades i Albano ägde huset och garaget där 28-åringen och 22-åringen dödades.

25 november, Sollentuna

 En 32-årig man skjuts till döds i en helt nyligen inregistrerad Audi RS6. Föraren i en annan lyxbil, en Mercedes AMG, kör fram bredvid den svarta Audin och avfyrar ett stort antal skott in i den andra bilen.

32-åringen avlider på platsen.

ARTIKELN HANDLAR OM