Här vägrar Björklund möta sin partikollega

1 av 6
NYHETER

Folkpartiledaren Jan Björklund vill se ”effektivare integration med försörjnings- och språkkrav”.

Men utspelet sågades omedelbart - av hans egna partikollegor.

I SVT:s Aktuellt vägrade han debattera med FP-toppen Frida Johansson Metso.

I går skrev Folkpartiledaren Jan Björklund tillsammans med tre partikollegor på DN Debatt om förändringar man vill se i integrationspolitiken. Bland annat vill de ha försörjningskrav för anhöriginvandring, en modernare arbetsrätt och införa ett språkkrav för medborgarskap.

Artikelförfattarna får dock kritik, också från personer från det egna partiets inre krets.

I SVT:s Aktuellt i går kväll riktade Frida Johansson Metso, som sitter i Folkpartiets partistyrelse, kritik mot Jan Björklund.

Metso Johansson, som är legitimerad psykolog och jobbar med torterade och krigstraumatiserade flyktingar, menar att Björklunds nya förslag lätt kan slå fel.

– Stora grupper kommer från ett blodigt inbördeskrig där de har anhöriga kvar. Jag är imponerad av att vissa av dem ens orkar stiga upp ur sängen. Det kan vara ett stort misstag att ställa allt för hårda krav på stressade och traumatiserade människor, säger hon till Aftonbladet.

”Kan vända kräftgång”

Men även andra i partiets toppskikt har kritiserat Jan Björklunds utspel.

Gruppledaren Andreas Westerberg från Skellefteå har öppet sagt att det är dags att byta partiledare.

– Väljarna förknippar Björklund och vårt parti med skolan, försvaret, Nato och kärnkraften. Vi måste få in de socialliberala frågorna mera, inte bara de hårda ämnena, säger han till Norran.

Gruppledaren i Umeå, Peder Westerberg, har nyligen sagt att ett partiledarbyte skulle kunna vända FP:s kräftgång.

Anna Ekström, även hon medlem i partistyrelsen, menar att vissa delar av Björklunds migrationsutspel är bra.

– Det är en delad pott, jag kan sakna vissa saker medan andra är bra. Men jag tycker inte vi sagt att människor inte är traumatiserade.

”Höll oss till ordning”

I Aktuelltsändningen var det tänkt att Johansson Metso och Björklund skulle debattera mot varandra. Men när det väl var dags satt de i stället vid varsitt bord.

– Vi debatterar ofta i vårt parti och det är högt i tak, men nu var vi båda, tror jag, överens om att vi svarar var och en på frågorna, sa Jan Björklund i Aktuellt när han fick frågor om varför han inte vill debattera med sin partikollega.

Frida Johansson Metso säger efter sändningen att de båda på förhand kommit fram till att de inte ville ha en debatt där de pratar i mun på varandra.

– Vi hade en bestämd ordning och den höll vi oss till. Jag tycker inte att det blev riktigt bra i Aktuellt, där mycket tid togs från diskussionen om sakfrågan.

'Ville visst debattera'

På Aktuellt har man en annan version.

– Vi ringde upp henne (Johansson Metso, reds anm) och då sa hon att hon gärna ville vara med i en debatt, det gjorde hon väldigt tydligt för oss, säger Lars Eisjö, redaktör för Aktuellt.

Han säger att Jan Björklund gick med på att medverka så länge han slapp debattera med Frida Johansson Metso.

– Vi hade att välja på att inte ha honom alls eller gå honom till mötes. Därför fick vi göra på det här sättet. Lite annorlunda kanske, men jag tycker det blev bra ändå. Vi lät henne få sista ordet vilket var viktigt då hon var den som gått med på en debatt och han nekat.

FAKTA

Jan Björklunds senaste motgångar

Kritik mot integrationsutspelet

28 januari: Efter debattartikeln i DN i går har flera kritiserat partiet för att röstfiska i grumliga vatten.

”Oerhört tragiskt att Folkpartiet föreslår tillfälliga uppehållstillstånd. Håller familjer isär, försvårar integrationen, kostar mer pengar”, skriver Miljöpartiets gruppledare och talesperson i migrationsfrågor, Maria Ferm, på Twitter.

Internt handlar kritiken om att de föreslagna åtgärderna inte skulle underlätta integrationen.

– Är man traumatiserad efter ett krig så är det svårt att jobba. Man vill, men det går inte under de förutsättningarna, säger Frida Johansson Metso som sitter i FP:s partistyrelse.

Bakslag i betygsfrågan

27 januari. På morgonen avslöjades att Jan Björklunds förslag att ge betyg redan från årskurs fyra leder till sämre studieresultat – inte bättre.

Skolforskningsinstitutet, som Björklund själv tagit initiativ till, hade granskat nationell och internationell forskning på området och kommit fram till att betyg i lägre åldrar får lågpresterande elever att prestera sämre. Inte ens högpresterade elever gynnas av att få betyg tidigt.

Under fyra procent och avgångskrav

19 januari. I en opinionsundersökning av Aftonbladet/Sverige tycker fick FP endast 3,5 procents stöd på frågan vilket parti de tillfrågade skulle rösta på.

Det dröjde inte länge innan röster inom partiet höjdes för Jan Björklunds avgång. Gruppledaren i Umeå, Peder Westerberg, sa att ett partiledarbyte skulle kunna vända FP:s kräftgång. Redan den 3 december krävde Anna Mårtensson, dåvarande kommunalråd i Jönköping, att Björklund skulle avgå.

ARTIKELN HANDLAR OM