Nytt ultimatum från IS om fånge

Foto: REUTERS
Sajida al-Rishawi dömdes till döden av jordansk domstol 2006 för inblandning i ett trippelbombdåd i Amman som dödade 60 personer.
NYHETER

Extremistgruppen Islamiska staten (IS) ställer ett nytt ultimatum för att inte döda en tillfångatagen jordansk pilot.

Nu kräver gruppen att en terrordömd kvinnlig jihadist ska släppas ur fängelse "före skymningen".

Den som tros ha tvingats föra fram budskapet om det nya hotet är en annan IS-fånge, en japansk journalist. Extremistgruppen har även hotat att döda honom, men hoten och kraven som förts fram i olika filmer på internet har ändrats flera gånger.

Rösten som talar på den nya ljudfilen säger att kvinnan måste släppas fri ur ett fängelse i Jordanien innan skymningen faller i Mosul i norra Irak.

Terrordömd

Den kvinnliga jihadisten har dömts till döden av en domstol i Jordanien. Hon fälldes för inblandning i ett trippelbombdåd i Amman som dödade 60 personer.

Nyhetsbyråerna Reuters och AFP har inte kunnat verifiera äktheten ljudfilen, som publicerats via Twitterkonton som kopplas till IS. Vanligtvis är det ytterst svårt för medier att få sådant bekräftat.

Japans regering har uppgivit att den arbetar med alla till buds stående medel för att japanen och jordaniern ska släppas fria.

Brutala metoder

IS har flera gånger tidigare publicerat videor med avrättningar av personer, främst västerlänningar. Gruppen har gjort sig ökänd för sina brutala metoder i byggandet av vad den kallar ett kalifat, och som omfattar stora landområden som IS kontrollerar i såväl Syrien som Irak.

För att släppa japanen Kenji Goto har gruppen krävt att motsvarande 1,6 miljarder kronor betalas ut till IS. Den har även hotat att döda Goto om inte Jordanien friger den dödsdömda kvinnan, och Goto har i en annan video tvingats föra fram budskap om att Japan ska göra allt för att pressa Jordanien att släppa kvinnan.

Japans premiärminister Shinzo Abe har dock sagt att landet inte viker för terroristers krav. Han har också upprepade gånger fördömt olika hot som IS fört fram.

Jordanien sa under onsdagen att man är redo att göra ett utbyte där man får piloten frisläppt mot att man själva släpper kvinnan ur fängelse.

TT-AFP-Reuters-Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM