Mellin: ”De känner sig kallade att efterträda Hägglund”

1 av 3
NYHETER

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin svarar på fem snabba frågor om Göran Hägglunds avgång.

Varför avgår Hägglund nu?

– Jag tror att det är precis som han sa: Han har varit partiledare i nästan elva år, och under åtta av dem har han varit statsråd. Det är slitigt, han är trött. Dessutom vill han att efterträdaren ska få god tid på sig inför nästa val.

Vem blir efterträdaren?

– Jag tror att den hetaste kandidaten är Lars Adaktusson, men jag tror också att det finns andra som kan känna sig kallade, till exempel Ebba Busch Thor, som är oppositionsråd i Uppsala, eller Emma Henriksson, som är gruppledare i riksdagen.

Vad har Hägglund lyckats med som partiledare?

– Framför allt har han varit med om att grunda Alliansen, och därmed sett till att partiet suttit i regeringsställning i åtta år. Det hade KD aldrig lyckats med på egen hand. Han har gett KD inflytande långt över partiets egen storlek. Själv brukar han framhålla den så kallade kömiljarden som han införde som socialminister, pengar som gick till landstingen om de lyckades korta vårdköerna. Den tyckte han var väldigt effektiv, och det kan jag nog hålla med om.

Vad har han misslyckats med?

– Han har misslyckats med att få KD att växa, de ligger hela tiden där och vippar kring fyra-fem procent.

Hur kommer han att bli ihågkommen som partiledare?

– Han kommer att bli ihågkommen för att han var med och grundade Alliansen och för att han var en så trevlig figur, alltid vänlig och oftast rolig.