De mest minnesvärda citaten av Hägglund

1 av 21 | Foto: Björn Lindahl
Göran Hägglund vid stipendieutdelningen vid Micael Bindefelds stiftelse till minnet av Förintelsen, 27 januari 2015.
NYHETER

Den avgående KD-ledaren Göran Hägglund hyllas för sin humor.

Genom åren har han levererat massa skratt.

Här är de mest minnesvärda citaten av Hägglund.

KD-ledaren är känd för sin humor. Gång på gång har han levererat onliners.

Samtidigt har han påpekar efter debatter när folk saknat hans humor att det är viktigt att vara allvarlig när det gäller.

Här är en sammanställning av hans mest minnesvärda citat i artiklar och tweets på Twitter.

”Om ca tre minuter inleder jag en presskonferens där jag meddelar att jag kommer att lämna uppgiften som partiledare för kristdemokraterna", twittrade han i dag.

Hägglund fick under Moderaternas stämma i januari en fråga om regeringens vårdproposition:

"Det kom en propositionsförteckning som var lika tunn som förteckningen över djurgårdare i Tre Kronor."

”Jag hoppas, trots alla politiska meningsskiljaktigheter att Jimmie Åkesson snart ska bli återställd...". Hägglund twittrar efter att SD-ledaren sjukskrev sig i höstas för utmattning.

”Äsch, så säger du säkert till alla partiledare...”, skriver Hägglund efter att en twittrare skrivit ”Kollar repris av gårdagens partiledaredebatt med kan ej koncentrerar mig pga Göran Hägglund är SÅ JÄVLA SNYGG?!??"

Jan Björklund beskyllde Stefan Löfven för att ”duttelidutta" i Aftonbladets partiledardebatt 1 september. Ett ordval som var väldigt ovanligt för att vara FP-ledaren. Det hade kunnat vara Hägglund.

– Det var många som var förvånade, sa Hägglund.

– Varje debatt har sin egen dynamik och det här var ett nytt inslag som vi inte hade sett tidigare.

Och så här svarade han en twittrare i augusti: ”Nej, jag tror inte att väljarna är dumma i huvudet. Detta sagt trots att jag läst dina tweets.” Twittraren hade strax innan skrivit "det räcker med lögner och skitsnack från er politiker. Ni tror att vi väljare är dumma i huvudet. Vi vet mer än vad ni tror."

”Är det sant att i nästa års melodifestival kommer svenska folket tvingas rösta innan man hört låtarna?”

Hägglunds tweet från 31 augusti.

”Valet i höst handlar alltså om missväxt eller tillväxt. Ett enkelt val – eller hur", frågade Hägglund i sitt Almedalstal i år.

Miljöpartiet ville i våras införa sex timmars arbetsdag. Under en debatt i Expressen får Hägglund frågan om vad han tycker om förslaget och svarar då:

– Fråga Gustav först, han måste snart gå hem.

Vid sin sida stod språkröret Gustav Fridolin.

”Noterar att jag får hård kritik för att jag inte tar kraftag för att styra upp människors sexliv", twittrade han i fjol.

Aftonbladet publicerade den första studien på 17 år. Resultatet var hämnadsväckande. Svenskar har sex mindre än någonsin – bäst var ändå kristdemokrater.

”Ohly vill inte ha något tak, han vill köra nedcabbat genom tillvaron.” Hägglund om oppositionen i riksdagen 2010. Mona Sahlin hade då beslutat för att inte gå till val tillsammans med Vänsterpartiet, som sagt nej till utgiftstaket i statsbudgeten.

Under sitt Almedalstal 2010 drog Hägglund ner skratt och applåder genom att beskriva oppositionen som ett fotbollslag. Så här beskrev han oppositionen i sitt Almedalstal 2010: ”I laget finns många rutinerade bänknötare” och ”De vill att det ska vara förbjudet för sjukvårdare och bårbärare att etablera sig på fria ytor runt den här fotbollsplanen har jag förstått”. Bara för att nämna några onliners.

”Från vänstern hörs inte mycket annat än svårartade performance-vrål och kultursidornas idisslande av dekonstruktionen av könet, och annat hyllande av sådant som i deras avskydda USA allmänt brukar gå under benämningen bullshit", slog han till med året innan i Almedalen.

”Kanske är det så att en trefoting bara klarar av att dansa stapplande vals. Så länge musiken går i kravlös tretakt klarar sig valstrion hjälpligt att släpa sig över dansgolvet. Men så fort det krävs nya steg och andra takter kommer trefotingen att göra publiken besviken”.

Göran Hägglund drar paralleller mellan ppositionen och tv-programmet Let's dance i riksdagen 2009.

”Fru talman. När man köper hamburgare kan man höra någon som vill ha extra. Extra ketchup. Extra dressing. Extra dricka. När jag läser oppositionens budgetar så känns det som att stå i kön till korvmojjen.”

Hägglund i en riksdagsdebatt 2008

”Jag antar att Svenska Kennelklubben har få medlemmar som är hundhatare, om den parallellen begrips.”

Hägglund ifrågasätter 2004 dåvarande V-ledaren Lars Ohlys medlemskap i Svensk-Kubanska Föreningen.