Snökaoset lamslår trafiken

1 av 18
NYHETER

Tidigare i morse uppmanade Trafikverket folk att stanna hemma - med tanke på det hala väglaget.

Under dagen har snöovädret ställt till rejäla problem.

I Jokkmokk krockade en passagerarbuss med en plogbil.

– En person fick bäras ut på bår, säger Catrin Hedqvist, vakthavande befäl vid polisen i Norrbotten.

Är du mitt i kaoset? Har du bilder? Kontakta Aftonbladet!

Bussolyckan inträffade strax efter klockan 13 på fredagen. Bussen och plogbilen ska ha krockat på E45 i höjd med Porjus. Av de 13 passagerarna ska sex personer ha skadats lindrigt - och en person fick bäras ut på bår. Vid 14.30-tiden var det totalstopp i båda riktningar.

– Vi är kvar på platsen. Vi får se hur länge till det är stopp, säger Catrin Hedqvist.

Bussolyckan är bara en av många som har skett under fredagen. Det kraftiga snöovädret har ställt till rejäla problem, framförallt i Norrland och under morgonen utfärdade SMHI en klass 1-varning.

Enligt Trafikverket rådde det blixthalka på flera vägar.

Hinner inte med

– Om du måste ut i trafiken så ta det väldigt lugnt. Det kommer att vara besvärligt väglag med mycket snö och halka, säger Lars Hedström och fortsätter:

– På vissa håll snöar det så mycket att snöröjarna inte hinner med. Halkan plus snöfall gör att det blir ännu värre.

Under morgonen rådde det totalstopp På E6:an i höjd med Östra Karup efter att en lastbil kört av vägen.

Snöat i 12 timmar

På vissa håll snöade det i tolv timmar och mest föll öster om Göteborg, inte minst i Sjuhärad där flera olyckor rapporterats.

Flera bilar och lastbilar har fastnat i backar på såväl riksväg 40 som E20.

Salt- och plogbilar har kört i skytteltrafik under natten och enligt Göteborgs-Posten på nätet drogs flera busshållplatser in.

Ovädret ställer även till det för flygtrafiken. På Landvetter är det förseningar på 60-90 minuter, enligt flygplatsens Twitter-konto.

Varnar för snö

Även i de norra delarna av landet faller rikligt med snö och SMHI varnar för fortsatt nederbörd. I Västerbotten och Norrbotten väntas mellan 10 och 15 centimeter under det kommande dygnet.

– I fjällen tillsammans med hård vind så blir det både dålig sikt och en stark kyleffekt, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

I Luleåområdet påverkas all tågtrafik mellan Luleå och Boden av snöfall på spåren och smärre förseningar väntas. Men man hoppas att ett av de två spåren ska kunna hållas öppet medan snöröjningen pågår. På Malmbanans norska sida är det däremot stopp i tågtrafiken.

– Både järnvägar och vägar är stängda så det går inte att köra buss in i Norge heller. Vi har inte fått några prognoser från norrmännen än, det är för dåligt väder, säger Dan Olofsson, informatör vid SJ.

Halka i syd

Det väntas också komma in mer snö i syd. Jönköping, Kronoberg och Kalmar län kan räkna med omkring fem centimeter snö under dagen, vilket kan ställa till en del problem för trafiken

Samtliga varningar gäller enligt klass 1, som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

ARTIKELN HANDLAR OM