C-väljare missnöjda med juluppgörelsen med regeringen

1 av 4 | Foto: JERKER IVARSSON
NYHETER

NORRKÖPING. Decemberöverenskommelsen fortsätter att gäcka Alliansledarna.

En ny undersökning från Aftonbladet/Sverige Tycker visar att mer än var tredje centerväljare tycker uppgörelsen är dålig.

– Det var den minst dåliga lösningen, jag hoppade inte jämfota jag heller, säger partiledaren Annie Lööf (C).

Sedan regeringen och Allianspartierna slöt Decemberöverenskommelsen i mellandagarna har uppgörelsen diskuterats flitigt. Resultatet blev att regeringskrisen blåstes av och att det planerade extra valet inte blev av. I framtiden ska partierna i det minsta blocket förbinda sig att lägga ned sina röster i budgetomröstningar.

Det gör att statsminister Stefan Löfven (S) nu kan vara säker på att inte åka på fler budgetnederlag.

Inom flera Allianspartier har kritiken varit hård - och framtiden för överenskommelsen har sett skakig ut. Enligt kritikerna har man nu lagt sig platt för den rödgröna regeringen.

Utbrett missnöje

Inom Moderaternas riksdagsgrupp har flera ledamöter sagt att de inte är säkra på att de kommer att lägga ned sina röster, så som det är sagt i uppgörelsen. En av dem är ledamoten Finn Bengtsson (M).

– Om Löfven väljer att stoppa in en förfärlig massa rent socialistisk politik i budgeten. Då finns det en gräns för hur länge jag tror att mina väljare accepterar att jag sitter och sväljer allt detta, har han sagt.

Även inom Folkpartiet har flera personer uttryckt missnöje. Nio FP-profiler, bland dem Liberala ungdomsförbundets ordförande Linda Nordlund, har meddelat att de ska lägga en motion om att hoppa av uppgörelsen inför partiets landsmöte i höst.

När C-ledaren Annie Lööf i går talade inför partivännerna på Centerpartiets kommundagar i Norrköping försvarade hon omgående uppgörelsen. Men samtidigt visar en ny mätning från Aftonbladet/Sverige Tycker att det finns ett utbrett missnöje i frågan.

Mer än var tredje centersympatisör, 37 procent, tycker att överenskommelsen var ganska dålig eller mycket dålig.

”Landet måste kunna styras”

Det går att jämföra med 39 procent som tycker att den var mycket bra eller ganska bra. Inom C är det få som öppet uttryckt kritik. En av dem är Staffan Danielsson, riksdagsledamot fram till i höstas.

– Jag är rädd för att uppgörelsen cementerar en ny era med socialdemokratiska minoritetsregeringar och att det kommer att gynna Sverigedemokraterna, säger han.

Alliansledarna har försvaret uppgörelsen med att det är en förutsättning för att man själva ska kunna styra efter en valseger 2018. Annie Lööf menar att man hittade den minst dåliga lösningen.

– Jag hoppar inte heller jämfota över detta utan hade gärna gått mot ett extraval och bytt regering. Men landet måste kunna styras och ibland måste man göra tuffa kompromisser, säger hon.

Hon menar att regeringen också köpte det resonemang som Alliansen länge fört fram.

– Det handlar om att det största blocket ska få styra.

ARTIKELN HANDLAR OM