Nya uppgifter: 'Så slog vi ut terrorledaren'

1 av 6 | Foto: AP
Begravningen av Imad Mughniyah
NYHETER

Imad Mughniyah från Hizbollah dödades i Damaskus 2008.

CIA-agenter på plats hjälpte Mossad-agenter i Tel Aviv att fjärrutlösa en däckbomb, avslöjar nu Washington Post.

– Vi sprängde antagligen 25 bomber för att få det helt rätt, en underrättelsekälla till tidningen.

Den 12 februari 2008 var Imad Mughniyah på väg till sin bil efter att ha varit på restaurang i Damaskus, huvudstaden i Syrien.

CIA-agenter följde Mughniyah, som var Hizbollahs chef för internationella operationer och som varit inblandad i attentat mot USA:s ambassad i Beirut och Israels ambassad i Argentina.

USA låg bakom

När Mughniyah kom fram till sin bil exploderade en bomb som gömts i ett reservdäck baktill på bilen. Splitter spreds inom ett begränsat område och Hizbollah-ledaren dog direkt.

Bomben hade utlösts av Mossad-agenter i Tel Aviv som stod i kontakt med personalen från CIA. USA har aldrig erkänt att man var delaktig i operationen. Hizbollah har beskyllt Israel för mordet på Mughniyah. Fram tills nu har få detaljer om insatsen varit kända, hur bilbomben togs fram eller vilken roll USA spelat.

– Som det utfördes så kunde USA protestera och avbryta, men inte genomföra, säger en anonym källa, som tidigare jobbat med underrättelser i USA, till Washington Post.

Bekräftar USA:s inblandning

USA hade hjälpt till med att tillverka bomben, uppger källan för den amerikanska tidningen. Man testade den flera gånger vid en CIA-bas i North Carolina. Det var viktigt att begränsa verkansområdet för att undvika att andra dödades eller skadades vid explosionen.

För Washington Post har nu fem källor med tidigare underrättelseinsyn bekräftat USA:s inblandning. De säger också att operationen tänjde på vad som är lagligt enligt amerikansk lag.

”En gangster-metod”

Mughniyah slogs ut i ett land som USA inte förde krig i vid tillfället. Dessutom dödades han genom en bilbomb, ett tillvägagångssätt som enligt vissa juridiska experter bryter mot ett tillägg till Genèvekonventionerna som förbjuder förrädiskt förfarande för att döda eller skada en motståndare – så kallat perfiditet.

– Det är ett dödande metod som terrorister och gangster använder sig av. Det bryter mot en av de äldsta regler för strid, säger Mary Ellen O'Connel, professor i internationell rätt vid Notre Dame-universitetet, till Washington Post.

”Gjordes i självförsvar”

För att USA skulle kunna vara med och genomföra attentatet krävdes order från den amerikanska regeringen. Enligt den amerikanska tidningens källor så skrev Bush-administrationens justitieminister, presidentens rådgivare i nationella säkerhetsfrågor, presidentens huvudsaklige rådgivare och chefen för myndigheten för juridisk rådgivning åt justitiedepartementet alla på operationens godkännande.

Enligt säkerhetskällorna var det ett digert att arbete för att kunna visa att Mughniyah var ett fortsatt hot mot USA.

– Beslutet var att vi var tvungna att bevisa att det gjordes i självförsvar, säger en av källorna.

CIA har valt att inte kommentera Washington Posts uppgifter.

– Vi har inget att tillägga, säger Benjamin Netanyahu talesperson Mark Regev till tidningen.

FAKTA

Hizbollah

En shiitisk islamistisk rörelse i Libanon som har nära förbindelser med Iran. Har en militär, en politisk och flera sociala grenar.

Sex länder, bland annat USA och Israel, listar Hizbollah som en terrororganisation.

Har under decennier kopplats samman med terrorattentat.

Imad Mughniyah

Misstänks för inblandning i bombningen av USA:s ambassad i Beirut 1983, där

63 människor dödades, samt av militärbarackerna i Beirut samma år, där 299 amerikanska och franska soldater miste livet. Han misstänks också ha deltagit i kapningen av flyg TWA 847, där en person dog och över hundra hölls gisslan i flera dagar.

Källor: NE, Wikipedia

ARTIKELN HANDLAR OM