Över 120 döda i strider i Kamerun

NYHETER

Tre tchadiska soldater har dödats i angrepp utförda av extremiströrelsen Boko Haram i norra Kamerun.

123 män från jihadistgruppen fick också sätta livet till i strider som utbröt.

Enligt nyhetsbyrån AFP sårades även tolv tchadiska soldater när väpnade män ur Boko Harams styrkor överföll dem i Fotokoltrakten i torsdags och fredags.

Tchads armé har kring 400 soldater i Kamerun för att delta i insatserna mot extremiströrelsen, som Afrikanska unionen betraktar som ett växande hot i hela området.

Ingen legitim stat

Boko Haram, med bas i norra Nigeria, har sedan en tid utfört flera väpnade attacker i Kamerun och andra grannländer, rapporterar bbc.com.

Rörelsens mål är att störta den nigerianska regeringen och bilda en islamisk stat. I fjol utropade Boko Haram ett kalifat, en statsbildning, i områden som gruppen kontrollerar. Det erkänns inte som en legitim stat av något annat land.

3 miljoner på flykt

Rörelsen, som bildades 2002, var inledningsvis fokuserad på att bekämpa "västlig" utbildning. Sju år senare inleddes väpnade angrepp i syfte att bilda en islamisk stat. Tusentals har sedan dess dödats i rörelsens dåd och angrepp, främst i nordöstra Nigeria. BBC rapporterar dock att hela tre miljoner människor påverkas genom att de drivits på flykt eller på andra vis.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM