Tusentals svenskar dör av dåliga luften

NYHETER

Över 5 000 svenskar dör i förtid på grund av luftföroreningar. Den dåliga luften är delvis importerad.

– Vi måste påverka EU och bli bättre på att åka kollektivt, säger Bertil Forsberg vid Umeå universitet.

Luften känner inga gränser. Utsläpp från trafik och energisektorn i Europa ger lung- samt hjärt- och kärlsjukdomar i Sverige.

– Jag och andra forskare är besvikna på att EU tenderar att skjuta fram beslut om problemen kring luftföroreningarna, säger Bertil Forsberg, enhetschef för Yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet.

Dubbdäck skapar problem

Han menar att företrädare inom EU stirrar sig blinda på kostnaden för att förbättra luftkvalitén i stället för att se vad föroreningarna kostar i följd av hälsokostnader. Bara i Sverige är notan 42 miljarder kronor per år, visar en ny rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet och Umeå universitet.

Men föroreningarna går inte bara att skylla på andra länder. I Sverige skapar partiklar från dubbdäck samt utsläppen från trafiken stora bekymmer.

– Luftföroreningar har både långsiktiga och akuta hälsoeffekter. Dagar med höga halter är det fler som insjuknar och söker vård, säger han.

"Åk mer kollektivt"

Dålig luft som smyger sig in från andra länder drabbar skåningarna värst medan de nationella utsläppen slår hårdast mot befolkningen i storstäder.

För att komma till bukt med problemen ger Bertil Forsberg flera konkreta lösningar.

– Vi måste åka mer kollektivt och börja promenera och cykla mer. Dessutom skulle man kunna lägga på en avgift på dubbdäcken för att minska användningen, säger han.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM