Tiotusentals spanjorer deltog i vänstertåg

1 av 4 | Foto: AP
Tusentals människor samlades i Madrid och deltog i vänstertåget för att stötta partiet Podemos
NYHETER

Vänsterpartiet Podemos har gått från noll till Spaniens största parti.

Efter Syrizas framgång i Grekland hoppas partiet nå samma succé i det spanska valet.

I dag marscherade tiotusentals anhängare på Madrids gator.

Foto: GETTY
Pablo Iglesias

Under parollen "marsch för förändring" tågade tiotusentals anhängare till Podemos på Madrids gator i dag.

Partiet bildades för mindre än ett år sedan och har fullkomligt omkullkastat spansk politik. Enligt flera opinionsundersökningar leder partiet över det konservativa regeringspartiet PP och socialdemokraterna PSOE - två partier som har dominerat spansk politik efter Francodiktaturens fall.

"Vi vill ha förändring"

Står sig opinionen är partiet segertippat inför parlamentsvalet senare i år.

– Vi vill ha förändring. Jag vet att det är svårt att regera, men de som har seriösa drömmar kan genomföra förändringar, sa partiledaren Pablo Iglesias till folkmassan, enligt nyhetsbyrån AP.

För PP och PSOE är framgången ett skräckscenario. Premiärminister Mariano Rajoy har varnat spanjorer att inte "spela rysk roulett" genom att stödja nykomlingarna. Båda partierna anklagar dessutom Podemos för att vara vänsterpopulister.

Skriva av statsskulder

Marschen hölls knappt en vecka efter Syrizas jordskredsseger i Grekland. Partierna jämförs ofta med varandra och precis som det grekiska vänsterpartiet vill Podemos skriva av statsskulder och slopa åtstramningar.

Partiledaren, Pablo Iglesias, var en av många europeiska vänsterpolitiker som befann sig i Aten under Syrizas valkampanj för att stödja partiet.

– De har gjort mer på sex dagar än andra regeringar på sex år, sa han i sitt tal enligt TT.

Lördagens marsch var Podemos första stora gatumanifestation. Enligt spanska TVE drog marschen hundratusen människor. Över 250 bussar slussade anhängare till huvudstaden från andra delar av Spanien.

ARTIKELN HANDLAR OM