Japansk journalist mördades av IS

1 av 2
NYHETER

Islamiska staten har skurit halsen av en japansk fånge.

En video visar hur Kenji Goto mördas.

Enligt Japans försvarsminister förefaller filmen vara äkta.

I videon syns en maskerad man som står bredvid Goto med en kniv mot japanens strupe. Därefter följer en bild med huvudet placerat bredvid kroppen. I ett meddelande till Japans premiärminister Shinzo Abe, säger bödeln: "På grund av ert ansvarslösa beslut att medverka i det här kriget, ska den här kniven inte bara slakta Kenji utan också döda många fler människor. Låt mardrömmen börja för Japan".

Japans synbart tagne och upprörde premiärminister Shinzo Abe fördömde på lördagen dödandet. Han lovade att samarbeta med andra länder för att ställa ansvariga för Gotos död till svars.

– Jag kommer aldrig att förlåta dessa terrorister, sade den sammanbitne regeringschefen till reportrar enligt nyhetsbyrån Reuters.

Försökte rädda landsman

Filmaren och journalisten Kenji Goto, 47, hölls som gisslan av IS sedan oktober förra året, då han försvann.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om hur Goto åkt till Syrien för att försöka rädda den 42-årige Haruna Yukawa, som kidnappades under sommaren förra året och mördades av IS förra veckan.

Terrororganisationen har tidigare krävt att Japan ska betala motsvarande 1,6 miljarder kronor för att Goto inte ska dödas. IS har också krävt att Jordanien ska släppa en terrordömd kvinnlig jihadist för att en tillfångatagen jordansk stridspilot, Moaz al-Kasasbeh, inte ska dödas. Den som framförde kraven var Kenji Goto.

I tisdags släppte IS ett filmklipp där man sa att Goto hade 24 timmar kvar att leva och den jordanska piloten ännu kortare tid.

Japan och Jordanien har förhandlat för att försöka få de två personerna frigivna, men tidigare under lördagen ska samtalen ha avstannat.

ARTIKELN HANDLAR OM