Flera kommuner vägrar betygsförsök

NYHETER

Fler och fler kommuner säger blankt nej till att testa betyg från fjärde klass, däribland Stockholm och Malmö.

Det uppger Lärarförbundet för Metro.

Nu höjs röster om att regeringens försök blir svårt att genomföra.

Regeringen och allianspartierna har kommit överens om att testa betyg från fjärde klass i 100 skolor runt om i Sverige. Men försöket är frivilligt för skolorna och flera kommuner vägrar redan nu.

När Lärarförbundet har kollat med sina lokalavdelningar säger Stockholm, Uppsala, Malmö, Umeå, Västerås, Linköping och Hofors nej. Det rapporterar Metro.

– Att införa betyg i årskurs fyra är i grunden ett urdåligt förslag som ökar stressen och pressen på eleverna, säger Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholms stad, till tidningen.

Luleå, Mora, Sollentuna, Norrköping, Göteborg och Vellinge kommuner ställer sig tveksamma till försöket.

Fridolin: "De tycker som oss"

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) ser skolornas vägran som att han får medhåll:

– De tycker ju som oss. Det finns inget stöd i forskningen eller professionen för att tidigare betyg skulle göra svensk skola bättre, säger han till Aftonbladet.

Han tycker att det är bättre att man gör en sänkning av betygsåldern på försök än att - som Alliansen och SD vill - införa det på en gång.

– Men skulle det finnas skolor där det finns ett intresse, där lärare och skolledning efter att ha pratat med föräldrar upplever att man har det, ja då kan man ha ett försök i högst 100 av landets 5000 skolor.

"Ingen kommer lita på resultatet"

Både Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund är motståndare till betyg från fjärde klass och Bo Jansson på Lärarnas riksförbund tror att det blir svårt att genomföra försöket om stora kommuner vägrar vara med.

– Om stora kommuner säger nej och väldigt få vill delta blir det hela ointressant, ingen kommer att lita på resultatet, säger han till Metro.