"Hyr inte motorcykel"

Läkare ger tipsen inför utlandsresan

NYHETER

Vad ska man ha tänkt på innan det är dags att sätta sig på flygplanet och lyfta ut i världen?

Aftonbladet har frågat resebolag och läkare vad som gäller.

– Giltigt pass och om du måste ha visum. För vissa länder måste passet vara giltigt 6 månader efter att du kommit hem från din resa, säger Charlotte Hallencreutz, pressansvarig på Ving.

Många tar en chansning för att spara lite pengar, men det kan bli kostsamt.

– Avbeställningsskydd, om du måste ställa in din resa i sista stund på grund av en oförutsedd händelse som exempelvis sjukdom, säger Hallencreutz.

Kolla skyddet

Hemförsäkringen täcker ofta kostnader för sjukvård och patientavgifter, men ger däremot inte ersättning vid förseningar och kostnader som inte rör sjukvården.

En sak som kan få katastrofala följder är om man reser oförsäkrad och behöver hemtransport med ambulansflyg. Det kan kosta hundratusentals kronor.

– Se över ditt försäkringsskydd – hemförsäkring, livförsäkring. Vill du inte behöva täcka självrisk vid eventuell olycka eller sjukdom när du är utomlands kan det vara bra att ha en extra reseförsäkring, med hjälp av denna kan du också söka hjälp på privata sjukhus, säger Hallencreutz.

Hon berättar att man med det Europeiska sjukförsäkringskortet kan få hjälp på allmänna sjukhus.

– Men viktigt att veta här är att du själv måste ta reda på vilket sjukhus som hör till försäkringen, vilket är bra att göra innan avresa.

En reseförsäkring ingår ofta när man betalar resan med vissa betalkort. Om man har en privat reseförsäkring kan man också få hjälp av SOS International, en sambandscentral för försäkringsbolag.

Ska man tänka på något särskilt vid resor utanför EU?

– Att EU-kortet inte gäller, så se över ditt försäkringsskydd.

Finns det något era resenärer ofta inte tänkter på?

– Att inte ha en försäkring eller att man har otillräckligt skydd. Många förlitar sig på kortförsäkringarna, dessa är utmärkta vid försening eller försenat bagage, men blir du sjuk behöver du en ordentlig försäkring för exempelvis hemtransport, vård och så vidare, säger Charlotte Hallencreutz.

Använd sunt förnuft

Lars Rombo är professor i infektionssjukdomar och resemedicin på Karolinska Institutet i Solna. Han har sammanställt 1177 Vårdguidens reseråd och uppskattar att det finns en olycksorsak som är vanligare än andra.

– Hyr inte motorcykel. Det är den enskilt största anledningen till att det går illa för folk, säger han.

Om man inte bara ska ligga på stranden och slappa på resan kan det även krävas en extra försäkring.

– Den vanliga reseförsäkringen räcker långt, men den täcker inte allt. Det kan finnas tilläggsförsäkringar som gäller om man ska dyka till exempel, säger Lars Rombo.

En sak som resenärer kanske inte alltid tänker på är risken för att bli utsatt för brott.

– Det skulle kunna vara risken för att bli av med saker genom ficktjuvar och i värre fall att man blir rånad. Men det är väldigt olika beroande av vart man åker. I fattiga länder är risken större för att bli av med en plånbok med mycket pengar i. En kollega säger "gå inte ut naken och berusad med en plånbok full med pengar mitt i natten". Det är ofta en fråga om sunt förnuft, säger Lars Rombo.

FAKTA

Det ska du tänka på

Vårdguiden 1177 har ett antal råd om saker att tänka på inför utlandsresan:

Försäkringsskydd: Kolla upp vilka försäkringar du har och vad du kan behöva komplettera med. Reseförsäkring, hemförsäkring och olycksfallsförsäkring rekommenderas.

Europeiska sjukförsäkringskortet: Skaffa EU-kortet, det berättigar till offentlig vård och visar att du är sjukförsäkrad i Sverige. Det kan beställas från försäkringskassans webbplats. Du kan också betala för vården själv och få ersättning senare om du  sparat kvitton och intyg.

Hemförsäkring: EU-kortet gäller bara inom EU och i de länder Sverige har avtal med. Annars behövs försäkringsskydd. Många har en hemförsäkring som gäller 45 dagar men därefter behövs en särskild reseförsäkring.

SOS International: Försäkringsbolag använder sambandscentraler som denna som hjälper till med frågor om var man finner vård och vilka regler som gäller. De hjälper också till med transporten hem till Sverige.

Sjuklön: Om du ett avtal är din arbetsgivare skyldig att betala även om du blir sjuk utomlands. Du måste sjukanmäla dig första dagen du är sjuk. Om du är sjuk mer än en vecka behövs läkarintyg, precis som i Sverige.

Vaccination: Ibland behövs flera doser av ett vaccin med ett antal veckor emellan. Vaccinera dig gärna en månad innan avresan.

Tips för att nå anhöriga: Bär på en lapp med kontaktinformation till närmast anhöriga eller lägg in dem i mobilens adressbok under ICE, In Case of Emergency.

Nödsituation: Inom EU har alla länder nödnumret 112 för att ringa ambulans, polis eller räddningstjänst. I andra länder är det bra att ta reda på nödnumret.

I trafiken: Många turistolyckor inträffar i trafiken. Ur försäkringssynpunkt kan det vara enklare att boka hyrbilen genom en resebyrå i Sverige. Det kan behövas en extra försäkring mot personskador då många trafikförsäkringar utomlands inte täcker det.

Hjälp från ambassader och konsulat: Det går att få hjälp med kontakter med anhöriga och med sjukvården i landet du är i genom UD. Blir du utsatt för brott kan ambassaden eller konsulatet hjälpa till med att hitta ett målsägarbiträde.

Mediciner: Har du med dig medicin, se till att ha med originalförpackningen. Det behövs i kontakt med vården utomlands och om tullen undrar vad det är. Vissa läkemedel kan räknas som narkotika, till exempel vissa sömnmedel eller starka smärtstillande, och dåkrävs ett intyg från apoteket.

Reseapotek: Ett par receptfria läkemedel kan vara bra att ha med på resan. Det kan vara svårt att hitta rätt läkemedel utomlands och ibland är det långt till närmaste apotek.

Källa: 1177 Vårdguiden