Varnar för trafikkaos i helgen

NYHETER

Under sportlovsveckorna ökar trafikolyckorna med 30 procent.

Rusningen till och från skid-VM förvärrar trafikläget ytterligare.

Och samtidigt varnar SMHI för blötsnö och halka.

– Välj en så stor väg som möjligt. Ju större väg desto säkrare är det, även om det är mycket trafik, säger Erik Kjellin på Motormännen.

Sportlovsveckan närmar sig sitt slut för bland andra stockholmare, gotlänningar och dalmasar. Det innebär stugbytardagar i fjälltrakterna. Och massvis med trafik på vintervägarna.

– Det kommer vara mycket tryck på vägarna ner mot Stockholm, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

”Välj andra vägar”

Vägverket varnar särskilt för Riksväg 26 mellan Vansbro och Mora, E45:an mellan Malung och Mora och Riksväg 70 mellan Rättvik och Mora. Ska du åka till Sälen, Idre, Vemdalen eller Åre bör du välja andra vägar.

– Det är samma varningar som vi går ut med varje år men i år är det extra mycket trafik på grund av VM, säger Monica Näslund på Trafikverket.

Olyckorna ökar med 30 procent

Trygghansa har räknat ut att det trafikolyckorna ökar med 30 procent i sportlovstider. Flest olyckor sker på de större vägarna. Men de större vägarna är faktiskt de säkraste. De har separerade körriktningar vilket minskar risken för mötesolyckor, enligt motormännen.

– Under vintertid så ökar just mötesolyckorna och det är oftast de allvarligaste olyckorna, säger Erik Kjellin.

”Välj lördagen”

Trafikläget riskerar att förvärras ytterligare av vädret, främst på söndagen. SMHI varnar för blåst, blötsnö och halka i stora delar av landet.

– Om man ska ta sig hem från skidorterna i helgen så ska man välja att köra i dag, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

Lördagen väntas bli mild i hela landet. Det kan vara halt på vägarna på morgonen och framåt kvällen. Under natten mot söndagen väntas ett nederbördsområde komma in från västkusten samtidigt som temperaturerna sjunker.

Pausa ofta

För att klara sig i sportlovstrafiken rekommenderar Motormännen sunt förnuft.

– Anpassa körningen efter trafiken. Och glöm inte att ta en paus även den sista timmen. Allt för många kör bara på, men det är ofta just då som en paus behövs som mest, säger Erik Kjellin på Motormännen.

FAKTA

Kommuner, orter och städer med sportlov vecka 9:

Dalarnas län

Gnesta

Gotland

Stockholms län

Södra Hälsingland

Värmlands län

Västmanlands län

Älvkarleby

Trafikverket: Vägarna du ska undvika på sportlovet

Riksväg 26 Vansbro – Mora

E45 Malung – Mora

Riksväg 70 Rättvik – Mora

Under skid-vm är även följande vägar hårt trafikerade:

Väg 70 mellan Avesta och Borlänge-Falun

Väg 50 mellan Örebro och Falun

E16 mellan Gävle och Falun

E16/väg 70 mot Borlänge till och från Värmland

Så blir vädret, dag för dag:

Götaland:

Lördag: Uppehåll och solchanser. Mellan två och fem plusgrader.

Söndag: Små solchanser men ett nytt lågtryck medför ökad molnighet. Mellan nollan och tre plusgrader mitt på dagen. Risk nederbörd och minusgrader framåt kvällen.

Svealand:

Lördag: Uppehåll och solchanser. Mellan en och fem plusgrader. Varmast i Stockholmsområdet. I fjälltrakterna någon minusgrad.

Söndag: Molnigheten kommer täta till. Nederbörd under dagen. Temperaturen pendlar runt nollsträcket. I Stockholm till kommer vi ha kvar plusgraderna.

Norrland:

Lördag: Goda solchanser. Mild luft letar sig upp från sydväst. Enstaka plusgrader i södra Norrland och längs med kusten. Minus i fjälltrakterna.

Söndag: Mycket molnig dag med nederbörd. Runt nollsträcket eller minusgrader. I fjälltrakterna ner mot fem minusgrader.

Motormännens "bra att ha"-lista:

Startkablar

Bogseringslinor

Snöskyffel

En påse sand att strö ut så att däcken kan få fäste