Tillsatserna kan göra oss sjuka och feta

NYHETER

En vanlig tillsats i livsmedel - emulgeringsmedel - kan orsaka kroniska inflammationer i tarmen och metabolt syndrom - än så länge bara hos möss.

Forskarna tror att det kan förklara varför vi äter för mycket och blir feta.

I en ny amerikansk studie publicerad i tidskriften Nature har forskarna undersökt effekten av emulgeringsmedel på möss, uppger TT.

Emulgeringsmedel är vanliga tillsatser i livsmedel. Det är en konsistensgivare för att livsmedlet ska "hålla ihop". Det kan finnas i glass, desserter, bröd, soppor, såser, godis, bakverk, yoghurt, tuggummi. De är särskilt vanliga i lättprodukter.

– När man tar bort både fett och socker då är det svårt för produkten att hålla ihop utan emulgeringsmedel, säger Evelyn Jansson Elfberg, ämneskoordinator på Livsmedelsverket.

Åt betydligt mer

Studien visar att tillsatserna förändrade bakteriefloran hos mössen så att de lättare fick tarminflammation. De möss som hade ett modifierat immunförsvar drabbades av kronisk tarminflammation, motsvarande ulcerös kolit och Crohns sjukdom

Mössen med normalt immunförsvar fick en mildare inflammation i kombination med metabolt syndrom. De åt betydligt mer, fick förhöjt blodsocker och blev feta. Medan de "sterila" mössen utan några bakterier alls var opåverkade.

Sammansättningen av bakterierna i mössens tarmar förändrades så att bakterierna kunde tränga djupare ned i tarmslemhinnan och orsaka inflammation.

Forskarna vid Georgia State University i USA tror nu att livsmedelstillsatser kan ha en roll i fetma epidemin.

– Den viktigaste orsaken till fetma och metaboliskt syndrom är att vi äter för mycket. Våra resultat visar att låggradig inflammation i tarmen orsakad av förändrad tarmflora kan vara den underliggande orsaken till detta överätande, säger Andrew Gewirtz till TT.

”En annan tarmflora”

Svenska experter är dock skeptiska. Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk kemi vid Lunds Universitet, säger:

– När det gäller mag-tarmkanalen finns det mycket djurstudier, men väldigt lite som går att översätta till människan. Ofta har de med kronisk tarminflammation dämpad aptit, så det där köper jag inte riktigt.

Hon fortsätter:

– Överviktiga har ju visats ha annan tarmflora än smala, men det är att gå för långt att säga att det beror på en tillsats i maten. Överviktiga äter mycket livsmedel med socker, fett och salt. Det ger en annan tarmflora än hos dem som äter mycket fibrer, grönsaker och frukt.

”Fått enorma doser”

Nils-Gunnar Ilbäck, professor i toxikologi vid Livsmedelsverket, säger att mössen i studien fått enorma doser emulgeringsmedel.

– Det är som om en 60 kilo tung vuxen människa dagligen skulle dricka 150 liter yoghurt med emulgeringsmedel i. Det intressanta fyndet är att förändring i bakteriefloran skulle kunna ge en inflammation, säger han.

Charlotte Erlanson-Albertsson anser att vi kan skippa emulgeringsmedel i livsmedel.

– Emulgeringsmedel är helt onödiga tillsatser, säger hon.

FAKTA

Emulgeringsmedel i mat:

Fakta/Emulgeringsmedel:

En del är extraherade ur naturprodukter, som gummiträd, alger, växter. Andra är syntetiskt framställda. Det finns ett 30-tal tillåtna för livsmedel i Sverige. Mössen i studien fick tillsatserna E433 och E466.

E 433 = Polyoxietylensorbitanmonooleat.

Syntetiskt framställt genom en reaktion mellan sorbitol (en sockeralkohol) och fettsyror.

E 466 = Cellulosagummi, natriumkarboximetylcellulosa.

Cellulosa som kommer från cellväggar i växter. En kolhydrat som kan ta upp vatten. Uppbyggd av glukos.

Källa: Livsmedelsverket.

Livsmedel med emulgeringsmedel:

Den som vill undvika emulgeringsmedel ska läsa innehållsförteckningen på förpackningen. De brukar börja på E-nummer 400. Förtjockningsmedel, geleringsmedel och stabiliseringsmedel hör till samma grupp tillsatser. Mössen i studien fick E-433 och E-466.

E-433 kan finnas i:

• Bakverk och konditorivaror.

• Fettemulsioner för bakning.

• Vissa smaksatt och fermenterade mjölkprodukter, som fruktyoghurt

• Glass.

• Desserter.

• Emulgerade såser, som bernaisesås.

• Tuggummi.

• Soppor.

• Kosttillskott.

E-nummer 466 kan finnas i:

• Lätt Craime fraiche med fetthalt under 20 procent.

• Pastöriserad grädde med och utan smakämne.

• Bröd.

• Konditorivaror.

• Frukt- och vegitabilieberedningar, som kräm.

Källa: Livsmedelsverket

Vet mer/Metabolt syndrom:

• En kombination av högt blodtryck, övervikt, höga blodfetter och ofta även typ 2-diabetes. Vanligen resultatet av vällevnad - för mycket och fel mat och för lite fysisk aktivitet.

Källa: Vårdguiden